Tænketank skal gøre Danmark og EU grønnere

INTERVIEW: København er blevet europæisk hovedsæde for den amerikanske tænketank Worldwatch Institute. Altinget bringer her et interview med den nye direktør, Bo Normander, der håber, at tænketanken kan trække Danmark og EU i en grønnere retning.
Den nyudnævnte direktør i Worldwatch Europa, Bo Normander, håber at kunne påvirke den politiske beslutningsproces i EU og trække Europa i en grønnere retning.
Den nyudnævnte direktør i Worldwatch Europa, Bo Normander, håber at kunne påvirke den politiske beslutningsproces i EU og trække Europa i en grønnere retning.Foto: normander.dk
Anne Burlund

Ved at udvide vores forskningsområde til Europa håber vi dels på at bringe ny brugbar viden, dels at informere om miljømæssigt bæredygtige beslutninger til EU.

Bo Normander
Direktør, Worldwatch Europe
Fakta

Worldwatch Europes nye direktør, Bo Normander:

Bo Normander er oprindeligt uddannet civilingeniør fra DTU og har desuden en ph.d. i mikrobiel biologi fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), hvor han også har været forsker og rådgiver. Derudover har han været redaktør af tidsskriftet Global Økologi og været kampagneleder i miljøorganisationen NOAH.

Miljøstoffet var ham altså ikke helt fremmed, da han satte sig i direktørstolen i Worldwatch Europe i sidste måned. Foruden sit nye job som direktør er Bo Normander formand for Det Økologiske Råd og sidder i Borgerrepræsentationens Miljø- og Teknikudvalg for Radikale.

Den anerkendte amerikanske tænketank The Worldwatch Institute har valgt København som hovedsæde for sit nyoprettede europæiske kontor. Kontoret er placeret sammen med Det Europæiske Miljøagentur på Kgs. Nytorv, og i direktørstolen sidder danske Bo Normander.

Bo Normander, der i forvejen er formand for Det Økologiske Råd, var initiativtager til at få Worldwatch til København. Både Geneve og Bruxelles var i spil som nyt europæisk hovedsæde, men valget faldt altså på København. Og det var der ifølge Bo Normander flere grunde til:

"Worldwatch har mange gode partnere i Nordeuropa, så Danmark var et oplagt valg. Selvom COP15 var en fiasko, anses København stadig som en miljømetropol, og Det Europæiske Miljøagentur, som vi har et tæt samarbejde med, ligger i forvejen i København," siger Bo Normander.

Da et af formålene med det europæiske kontor er at påvirke EU-systemet, frygtede man ifølge Normander, at organisationen ville drukne i den store mængde af andre NGO'er og lobbyister, hvis man havde valgt Bruxelles som hovedsæde.

Dokumentation
Worldwatch Europe

Worldwatch Europe skal rådgive europæiske beslutningstagere om strategier, der både gavner befolkningen og bidrager til globale løsninger. Kontoret vil primært fokusere på energi, klimaforandringer, bæredygtigt landbrug, biodiversitet, befolkning og opbygningen af en grøn økonomi.

Worldwatch vil levere indsigt og idéer, der kan styrke europæiske beslutningstagere i at skabe en bæredygtig økonomi, der både tilgodeser menneskelige behov og forbedrer livsforhold generelt. Organisationen vil forsøge at få europæiske forskere og reserachere til at arbejde sammen og dele viden om klimamæssige, økonomiske og sociale forhold.

Organisationen vil også knytte europæiske beslutningstagere med deres ligesindede i USA og Asien ved at holde workshops, rundbordsdiskussioner og informationsmøder i forskellige lande - og derigennem bygge bro mellem de forskellige holdninger og synspunkter, der prægede klimatopmødet COP15 i København.

Kilde: Worldwatch.org


0:000:00