Tænketanken Europa: Sådan indhenter EU amerikanerne i grønt investeringsræs

Det er langt mere attraktivt for danske virksomheder at vende snuden mod de amerikanske IRA-milliarder end den europæiske genopretningsfond, vurderer Tænketanken Europa. "Der er simpelthen behov for en grundlæggende forsimpling af den europæiske pulje," siger chefanalytiker Anders Overvad.

“USA har valgt at bruge gulerod for at få virksomhederne til at engagere sig i den grønne omstilling, mens man fra europæisk side valgt en anden tilgang, som groft sagt hedder pisken," siger Anders Overvad, chefanalytiker i Tænketanken Europa.<img alt="">
“USA har valgt at bruge gulerod for at få virksomhederne til at engagere sig i den grønne omstilling, mens man fra europæisk side valgt en anden tilgang, som groft sagt hedder pisken," siger Anders Overvad, chefanalytiker i Tænketanken Europa.Foto: Tænketanken Europa
Frederik Gjersen Hansen

Den europæiske genopretningsfond til blandt andet grønne investeringer er bøvlet og bureaukratisk for virksomheder at søge, mens den amerikanske IRA er langt mere simpel.

Det vurderer Anders Overvad, der er chefanalytiker med fokus på EU's økonomiske politik og situation hos Tænketanken Europa.

"Virksomhederne kan selvfølgelig godt lide, når tingene er enkle. Men vi bør ikke anklage amerikanerne for at have lavet et bedre system end det europæiske, men snarere lære af dem," siger han.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00