Tidligere K-formand om Papes Orbán-dilemma: Skal kunne forsvares over for vælgerne

FARVEL: Søren Pape Poulsen (K) ved endnu ikke, om han vil have Victor Orbáns ungarske Fidesz-parti ud af den konservative EPP-familie. På et tidspunkt må man sige stop, siger tidligere K-formand Lars Barfoed.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Malte Bruhn

Hvis Orbán bliver smidt ud, kan det få demokratiudviklingen i Ungarn til at gå i en endnu mere forkert retning. 

Lars Barfoed
Forhenværende formand for De Konservative
Fakta
EPP og deres eksklusionsregler 
The European People's Party er Europas største politiske familie. De repræsenterer kontinentets konservative og kristendemokratiske partier og opfatter sig selv som et centrum-højre-parti. 

En suspendering eller en eksklusion af et medlem bliver bestemt af den Politiske Forsamling, der består af formændene for de partier, der er medlemmer af EPP. En eksklusion af et medlem kan kun foreslås af præsidenten eller syv ordinære medlemmer fra fem forskellige lande. Præsidentskabet skal høre de involverede parter. 

Hvis Fidesz-partiet bliver smidt ud af EPP-partiet, betyder det ikke nødvendigvis, at de bliver smidt ud af EPP-gruppen i Europa-Parlamentet. Det er op til formandskabet i parlamentsgruppen. 

Kilde: EPP.eu

Skal den kontroversielle ungarske premierminister Victor Orbán og hans Fidesz-parti fortsat være en del af EPP-gruppen, der organiserer Europas kristendemokratiske og konservative partier, og som er kontinentets mest magtfulde politiske kraft?

Det spørgsmål skal formand for Konservative Søren Pape Poulsen tygge på frem mod EPP-partiernes topmøde 20. marts.

Her skal Victor Orbáns videre skæbne i EPP nemlig diskuteres og afgøres af formændene for Europas konservative og kristendemokratiske partier. Beslutningen bliver taget ved en afstemning, hvor hvert parti – uanset størrelse – har én stemme.

0:000:00