Tilliden er brudt: R og V vil holde regeringen i kortere snor i EU

MISTRO: Venstre og Radikale stoler ikke længere på, at regeringen forvalter Folketingets forhandlingsmandater korrekt. Derfor vil partierne stille meget strengere krav til ministrene, inden de drager til EU.

Europaudvalget kan ikke længere stole på regeringen, mener udvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V). Hun vil derfor stille større krav til regeringens forhandlingsmandater.
Europaudvalget kan ikke længere stole på regeringen, mener udvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V). Hun vil derfor stille større krav til regeringens forhandlingsmandater.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Fremtiden bliver, at vi kommer til at give meget snævre forhandlingsmandater. Og det ville jeg ikke engang ønske for min værste politiske fjende. Regeringen får en helt umulig opgave i Bruxelles.

Jens Rohde
Radikales EU-ordfører

Fremover risikerer regeringen at få et markant mindre manøvrerum, når den skal forhandle i EU. Og det er selvforskyldt.

Sådan lyder det fra to af Folketingets største partier, Radikale og Venstre.

”Fremtiden bliver, at vi kommer til at give meget snævre forhandlingsmandater. Og det ville jeg ikke engang ønske for min værste politiske fjende. Regeringen får en helt umulig opgave i Bruxelles,” siger Jens Rohde, der er EU-ordfører for Radikale.

Dokumentation

Sagen kort:

Mandag 18. november blev EU's medlemslande enige med Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen om EU-budgettet for 2020.

Sammen med fem andre lande valgte Danmark dog at stemme imod den endelige aftale, hvilket regeringen orienterede Folketingets Europaudvalg om i et notat, der blev oversendt dagen efter.

I dette dokument havde Finansministeriet dog lavet en regnefejl på 778 millioner euro, og derfor blev notatet revideret efter blandt andet Altingets henvendelse.

I kølvandet på både regnefejlen og det danske nej begyndte en række af Folketingets partier at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt regeringen havde fulgt det mandat, den var blevet givet af Europaudvalget.

Sagen blev taget op på et møde i samme udvalg fredag 29. november. På det møde fastholdt finansminister Nicolai Wammen (S) både, at regnefejlen ikke havde en betydning for regeringens stemmeafgivelse, og at regeringen havde handlet inden for sit forhandlingsmandat.

Fredag 6. december skal medlemmer af Europaudvalget tage stilling til, hvilket mandat de vil give regeringen til det næste store budgetslagsmål i EU – forhandlingerne om budgetrammen for 2021 til 2027.


0:000:00