Trods deadline ligger værktøj til at straffe EU’s demokratisyndere på pengepungen stadig i skuffen: ”Det er et åbent brud på traktaterne”

EU-parlamentarikere truer med at trække EU-Kommissionen for Domstolen for at nøle med at bruge nyt værktøj til at straffe lande økonomisk, som forbryder sig mod de demokratiske spilleregler.

Polens og Ungarns ledere, Mateusz Morawiecki og Victor Orbán, vil have prøvet nye demokratiregler ved EU-Domstolen, før de må bruges. Det vil EU-parlamentarikerne ikke finde sig i.
Polens og Ungarns ledere, Mateusz Morawiecki og Victor Orbán, vil have prøvet nye demokratiregler ved EU-Domstolen, før de må bruges. Det vil EU-parlamentarikerne ikke finde sig i. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I slutningen af marts meldte et overvældende flertal i Europa-Parlamentet ud, at de folkevalgte var parate til at trække EU-Kommissionen for EU-Domstolen, hvis de ikke inden 1. juni begyndte at bruge de nye muligheder for at lukke for hanerne med EU-penge, hvis et land forbryder sig mod Unionens demokratiske spilleregler.

Nu er den deadline overskredet, og hvis det står til hollandske Sophie in ’t Veld kan det nu kun gå for langsomt med at få sat handling bag ordene.