Tyrkiet truer med at opsige flygtningeaftale med EU

DIPLOMATISK KRISE: Samtidig med at Tyrkiet-aftalen fylder et år, truer tyrkerne med at opsige aftalen, der næsten har lukket flygtningeruten mellem Tyrkiet og Grækenland. Danske politikere er uenige om, hvorvidt aftalen bør droppes.

I sensommeren 2015 tog flygtningestrømmen mod Europa for alvor fart. I marts 2016 kom Tyrkiet-aftalen, der ifølge eksperter har været stor årsag til, at antallet af asylansøgere i Danmark er faldet.
I sensommeren 2015 tog flygtningestrømmen mod Europa for alvor fart. I marts 2016 kom Tyrkiet-aftalen, der ifølge eksperter har været stor årsag til, at antallet af asylansøgere i Danmark er faldet.Foto: Jens Nørgaard Larsen
Kasper Frandsen

De diplomatiske vinde mellem EU og Tyrkiet har nået orkanstyrke de seneste uger.

Oveni i den diplomatiske krise truer den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavuşoğlu, med at ophæve den såkaldte Tyrkiet-aftale, der d. 17. marts fylder ét år.

Han siger, at Tyrkiet vil genoverveje tilbagesendelsesaftalen fra 2013, som giver EU-lande mulighed for at sende migranter tilbage til Tyrkiet, og flygtningeaftalen fra 2016, der skal forhindre flygtninge i at rejse videre til de græske kyster og derfra videre til resten af EU.

”Vi anvender ikke tilbagesendelsesaftalen lige nu, og vi evaluerer flygtningeaftalen,” sagde han for nylig.

Den giver os langt bedre mulighed for at kontrollere migrationen mod EU, der går gennem Tyrkiet.

Peter Hummelgaard Thomsen (S)
EU-ordfører

Mevlüt Çavuşoğlu giver især den langsommelige forhandlingsproces med at sikre visum-frihed i EU for tyrkiske statsborgere skylden for, at Tyrkiet genovervejer flygtningeaftalen, som af de fleste fremhæves som en af hovedårsagerne til, at flygtningeruten Tyrkiet reelt er lukket.

EU lovede med aftalen i 2016 at accelerere forhandlinger om visumfrihed, mens 40 milliarder kroner fra EU skal hjælpe med at håndtere de næsten tre millioner flygtninge fra primært Syrien, der befinder sig i landet.  

Ro på
Den diplomatiske krise tog et skridt op, da Holland nægtede en tyrkisk minister at føre valgkamp for tyrkere i Holland, der har stemmeret i Tyrkiet.

Derfor maner Socialdemokraternes EU-ordfører, Peter Hummelgaard Thomsen, til ro.

”Vi skal lige trække vejret dybt og se, om det er en del af det spil, der kører mellem Tyrkiet og Holland. Spørgsmålet er, om der er noget alvor dag ordene,” siger han.

S vil videre
Han ser gerne, at man kommer nærmere på den visumaftale, der er ved at blive forhandlet mellem EU og Tyrkiet.

”Vi gerne leve op til de ting, der er i aftalen om at bevæge visum-liberaliseringsprocessen videre. Men det kræver fortsat, at Tyrkiet skal leve op til en række krav. Og det må de jo gøre, før vi kan bevæge os videre,” siger han og påpeger, at EU og Danmark har stor interesse i at opretholde aftalen:

”Den giver os langt bedre mulighed for at kontrollere migrationen mod EU, der går gennem Tyrkiet. Og samtidig er vores bidrag med til at betale en del af opholdet for de ca. tre millioner flygtninge i landet, så de har ordentlige levevilkår.”

Men hvad den politiske udvikling i Tyrkiet og kritikken af de menneskelige konsekvenser af aftalen. Kan vi være tjent med den aftale på sigt?

”Aftalen virker på alle tænkelige måder. Dem, der tager turen via andre ruter, er jo ikke syriske flygtninge, men ofte afrikanske migranter. Og udviklingen i Tyrkiet er jo stærkt kritisabel, men det er også vigtigt, at vi ikke skubber tyrkerne længere væk med den nuværende diplomatiske konflikt – eksempelvis i armene på Putin i Rusland.”

DF: vi skal selv lukke
Hos Dansk Folkeparti oplever man ikke samme glæde over aftalen, som EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth kalder "dybt problematisk", fordi visumfriheden ifølge ham vil få langt flere tyrkere til at tage til EU.

”Vi ser blandt andet alt den ballade, de skaber i Holland lige nu. Det har vi ikke brug for,” siger han.

Selvom Tyrkiet-aftalen næsten har lukket flygtninge- og migrantruten mellem Tyrkiet og Grækenland, kalder han det en misforståelse, at Tyrkiet "sidder med nøglen til at løse indvandringsproblemerne i Europa":

”Den har vi selv. Men det forudsætter, at vi er klar til at bruge den. Og dermed siger, at man aldrig kan få permanent opholdstilladelse i Europa og begynder at placere flygtninge i 3. lande udenfor Europa. De skridt må regeringerne tage, hvis Tyrkiet opsiger aftalen,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00