Udsigt til vanskelige Brexit-forhandlinger: Her er Storbritanniens udspil til EU

BREXIT: Storbritannien har nu løftet sløret for sine krav i forhandlingerne om det fremtidige forhold til EU. Der er allerede nu flere modstridende interesser mellem de to parter.

Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Uanset, hvad der sker, vil regeringen ikke forhandle nogen ordning, hvor Storbritannien ikke har kontrol over sine egne love og politik. Det betyder, at vi ikke vil acceptere at blive forpligtet til, at vores love skal tilpasses EU’s.

Den britiske regering

BRUXELLES: I et 30-siders langt dokument sætter briterne nu ord på, hvilket forhold de gerne vil have til EU, nu hvor de ikke længere er medlem.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har torsdag offentliggjort den britiske forhandlingsposition i forhandlingerne om det fremtidige forhold til EU.

Forhandlingerne skydes i gang mandag i Bruxelles, og med Storbritanniens udspil er der allerede lagt op til et svært tovtrækkeri i løbet af de næste ti måneder, inden briternes overgangsperiode udløber.

Dokumentation

NÆSTE FASE AF BREXIT

Lørdag 1. februar 2020 ophørte Storbritannien officielt med at være medlem af EU.

Det betyder, at britiske ministre ikke længere skal deltage i EU's beslutninger, at premierministeren ikke tager til EU-topmøder, og at Storbritanniens 73 medlemmer forlader Europa-Parlamentet. 

Indtil udgangen af 2020 gælder dog en overgangsordning, hvor Storbritannien stadig har fuld adgang til det indre marked, følger EU's regler og betaler til den fælles kasse.

Næste skridt bliver forhandlinger om fremtidens forhold mellem EU og Storbritannien. De starter 2. marts, og EU lægger op til, at aftalen skal omfatte både handel, fiskeri og sikkerhedspolitik.

Den nye aftale skal være på plads inden årets udgang, medmindre briterne beder om at få overgangsperioden forlænget. Fristen for at bede om en forlængelse er i slutningen af juni.


0:000:00