Ugens EU-podcast: Belgien sætter verdensrekord i covid-dødsfald, mens Europas ledere skændes om penge

PARLAMENTET LOCKDOWN #5: Hvorfor vil Mette Frederiksen ikke betale for andres lån? Hvorfor er 6.500 belgiere døde af covid-19, mere end halvdelen af dem på plejehjem? Få svar på det og meget andet i podcasten fra Altingets karantæne-kælder i Bruxelles.

Covid-19-test på et plejehjem i Bruxelles. Langt de fleste beboere bliver dog aldrig testet eller indlagt på trods af, at Belgien tæller 3.500 corona-dødsfald på plejehjemmene.
Covid-19-test på et plejehjem i Bruxelles. Langt de fleste beboere bliver dog aldrig testet eller indlagt på trods af, at Belgien tæller 3.500 corona-dødsfald på plejehjemmene.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

”Fra dansk side vil vi gerne være solidariske, men vi vil ikke betale for andres gæld.”

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun torsdag aften var færdig med det fjerde europæiske videotopmøde om pandemien og dens dramatiske økonomiske følger.

De 27 EU-landes ledere gav endelig godkendelse af en pakke med akutte kriselån for op til 4.000 milliarder kroner på den korte bane, men de blev også enige om, at der fra næste år skal mange flere penge til for at stå imod den værste økonomiske nedtur i generationer.

Som statsministerens udtalelse understreger, så er der imidlertid lang vej til, at Unionens nordlige og sydlige lande bliver enige om hvor mange penge – og hvor de skal komme fra.

I denne uges udgave af Parlamentet, Altingets europæiske podcast fra Bruxelles, går værten Thomas Lauritzen sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen ombord i topmødet og hjælper dig til at forstå slaget om Europas genopretning.

Du kan også høre om de vanskelige forsøg på at genstarte forhandlingerne om fremtidens forhold til Storbritannien, når alle lige nu er meget mere optaget af sundhedskrisen end af Brexit.

Og så kan du følge Thomas Lauritzen, når han dykker ned i Belgiens skræmmende covid-19-tal, som nu har gjort det lille land i hjertet af EU til det tilsyneladende hårdest ramte i verden. I hvert fald hvis man skal tro den belgiske statistik, som i øjeblikket tæller mere end 6.500 dødsfald – over halvdelen af dem på landets plejehjem.

Belgierne tæller mange flere dødsfald med i opgørelserne end nabolandene gør, men måske er de belgiske tal mere realistiske? Hvis de er, så rejser det foruroligende spørgsmål om de virkelige dødstal i resten af Europa og på verdensplan.

Det rejser også et uhyggeligt spørgsmål om, hvorfor næsten ingen af de angiveligt foreløbig 3.500 afdøde covid-ofre på Belgiens plejehjem blev testet eller kom på hospitalet.

”Situationen er måske nok under kontrol på hospitalerne eller ude i samfundet, sådan som eksperterne siger. Men situationen er fuldstændig ude af kontrol på plejehjemmene,” siger den belgiske sociolog Geoffrey Pleyers.

Mød ham i denne uges europæiske podcast.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024