Ugens EU-podcast: Ready, set, goooo! Kapløbet om Europas topjob er begyndt

SPITZEN SPECIAL: Hvem skal afløse Juncker, Tusk og EU’s andre chefer næste år? Er Vestager i spil? Er Lars Løkke? Lige nu er der ikke engang enighed om, hvordan udnævnelsen skal foregå. Bliv klogere på magtspillet i denne uges podcast med særligt fokus på spitzenkandidaten.

Hvordan skal alle toprollerne i EU fordeles? Og hvordan er det nu lige med det der spitzenkandidat? Det handler ugens Parlamentet om.
Hvordan skal alle toprollerne i EU fordeles? Og hvordan er det nu lige med det der spitzenkandidat? Det handler ugens Parlamentet om. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Slaget om topposterne i de europæiske institutioner er altid uforudsigeligt og nogle gange dramatisk, når der hvert femte år er både europaparlamentsvalg og chefkabale i toppen af Unionen.

Næste år lyder startskuddet igen, når Europa-Parlamentets medlemmer i slutningen af maj skal vælges på ny – denne gang uden briterne og i et klima af voksende skepsis og politisk opbrud på tværs af kontinentet. Det gør kapløbet om EU’s ledelse endnu mere spændende end sædvanlig.

Det er ikke, fordi jeg selv har nogen planer om dét, det kan jeg sige med sikkerhed!

Lars Løkke Rasmussen (V), Statsminister

Det er lidt indviklet, men det er også dybt interessant og fyldt med perspektiv. Derfor har podcastvært Thomas Lauritzen sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen besluttet, at denne uges udsendelse fokuserer udelukkende på at kridte den bane op.

Europas politiske parti-sammenslutninger er allerede gået i gang med at positionere sig i startblokkene, og der er optræk til et sammenstød med de nationale stats- og regeringsledere. Lederne kan nemlig ikke lide den såkaldte spitzenkandidat-proces, som i 2014 tillod Europa-Parlamentet at gribe langt mere magt over udnævnelserne.

”Det siger bare sig selv, at man jo ikke kan sidde og være regeringsleder for et land i Europa og så komme med i den her proces,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i podcasten og tilføjer:

”Det er ikke, fordi jeg selv har nogen planer om dét, det kan jeg sige med sikkerhed!”

Men er det nu også helt så sikkert? Rygterne svirrer om både Lars Løkke og om konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der heller ikke er vild med Parlamentets proces:

”Man kan ikke stemme på formanden for Kommissionen. Der er en komplet fiktion. Det eksisterer ikke,” siger hun.

Lever spitzenkandidaterne i en parallel virkelighed, fordi de europæiske regeringsledere reelt ender med at vælge blandt egne rækker eller ud fra nogle helt andre politiske overvejelser?

Vi ser på magtkampene, tidsplanen, rævekagerne, de svære balancer og debatten om det demokratiske underskud i udnævnelsen af EU’s topchefer i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Når du har hørt den, kan du tale med om det hele.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion