Debat

Venstre forsvarer symbolske protester: Vi har stor respekt for diplomati, men ikke for naivitet

Ingen handlinger er for symbolske i mindet om faldne ukrainere. Og det ville klæde Emil Sloth Andersen at komme ind i kampen mod Putin frem for at håne bedrevidende og useriøst fra sidelinjen, skriver borgmester Jens-Kristian Lütken (V) og Cille Hald Egholm (V). 

Vi skal iværksætte tiltag på alle niveauer – lokalt, nationalt og internationalt – hvor vi kan sende en klar melding til Putin om, at det har konsekvenser, når man slår uskyldige mennesker ihjel, skriver Jens Kristian Lütken (V) og Cille Hald Egholm (V).
Vi skal iværksætte tiltag på alle niveauer – lokalt, nationalt og internationalt – hvor vi kan sende en klar melding til Putin om, at det har konsekvenser, når man slår uskyldige mennesker ihjel, skriver Jens Kristian Lütken (V) og Cille Hald Egholm (V). Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Jens-Kristian Lütken
Cille Hald Egholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I ni måneder er der blevet dræbt i tusindvis af uskyldige mennesker i kampen for Ukraines frihed.

Når vi gang på gang sender signaler til Rusland om, at deres invasion mod et frit og demokratisk land er fuldstændig uacceptabel og skal stoppe, så gør vi det også for at ære de mange faldne i forsvaret af Ukraine såvel i dag som i eftertiden. Vi sender signaler for at vise vores sympati og solidaritet. 

Om det så er omdøbning af Kristianiagade til Ukrainegade, udelukkelse af Rusland fra det internationale Melodi Grand Prix, Eurovision, udelukkelse af russiske sportsfolk fra internationale sportsbegivenheder eller vedvarende flagning med det ukrainske flag fra officielle bygninger.

Emil Sloth Andersen (R) mener imidlertid, at de handlinger er en direkte gambling med diplomatiet. Og i Altinget han kalder Venstres forslag om at omdøbe gaden, hvor den russiske ambassade ligger til Ukrainegade for uklog sovepudepolitik og et forslag, der kan eskalere en dødsensalvorlig krise.

Vi stiller os selv spørgsmålet, om Emil Sloth Andersen reelt har forstået, hvad der udspiller sig i Ukraine og i Rusland? 

På lokalt plan ønsker vi, at København hver dag minder den russiske ambassadør om den forfærdelige forbrydelse, Putins regime begår i Ukraine

Jens-Kristian Lütken (V) og Cille Hald Egholm (V), hhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester og medlem af Borgerrepræsentationen

Vesten er forfaldet til dialogkaffe

Situationen eskalerede i det øjeblik, Rusland indledte sit angreb på Ukraine. På trods af megen diplomatisk indsats, så nyttede det absolut ingenting.

Vi har stor respekt for diplomati, men ikke for naivitet. Og netop naivitet har været Vestens tilgang til Putins Rusland.

Kremls udgangspunkt har været vold – ikke diplomati. Det har været udgangspunktet siden invasionen af Georgien i 2007, annekteringen af Krim i 2014 og de russiske myrderier i Syrien. Derfor er det nok ikke et navneskifte på en gade eller inddragelse af parkeringspladser, der får læsset til at vælte for Putin og landsætte tropper i Køge Bugt.

Problemet er tværtimod, at vi har været for pæne og naive i stedet for at kigge på eksempelvis de baltiske lande, som har været meget mere højlydte i protesterne mod Rusland.

De er nemlig ikke naive, fordi de har lidt under naboskabet med Rusland gennem århundreder. Det har vi ikke, og derfor forfalder vi til dialogkaffe og "peace in our time".

Men der er krig i vores baghave, og det har der været i ni måneder nu. Vi står midt i en sikkerhedspolitisk krise med en reel trussel mod Nato og Danmark.

Drop den passive bedrevidenhed, Emil Sloth

Krigen i Ukraine er en skelsættende begivenhed i europæisk historie, der forandrer den sikkerhedspolitiske situation i ikke bare Europa, men i hele Verden. Rusland med Putin i spidsen gambler med hele verdensfreden, og der er ikke vist nogen intentioner på at imødegå en diplomatisk løsning.

Derfor skal vi fortsætte ufortrødent med at iværksætte tiltag på alle tænkelige niveauer – lokalt, nationalt og internationalt – hvor vi kan sende en klar melding til Putins styre om, at det har konsekvenser, når man slår uskyldige mennesker ihjel.

Læs også

Det indebærer tiltag lige fra ændring af vejnavne til økonomiske sanktioner og militær støtte til diplomatisk dialog. Og for os at se er ingen handling for symbolsk eller ubetydelig i den vedvarende frihedskamp.

På lokalt plan ønsker vi, at København hver dag minder den russiske ambassadør om den forfærdelige forbrydelse, Putins regime begår i Ukraine. Vi håber, at den russiske tilbagetrækning fortsætter, men skaden er sket. Putin har begået et angreb på vores alle sammens frihed, og det er vigtigt, at vi ikke glemmer, hvad der er sket.

At ændre et vejnavn er ét greb, vi som kommune kan tage fat i for at vise vores sympati med det ukrainske folk og ære de faldne i forsvaret af Ukraine. Det er et greb med en meget stor symbolsk værdi.      

Emil Sloth Andersen taler om en "Disney-ficering" af international politik, når vi som kommunalpolitikere stiller forslag om at sende et klart signal til Putins styre og ønsker at ære de faldne ukrainere. Vi synes, det i stedet ville klæde Emil Sloth Andersen at komme ind i kampen mod de onde kræfter fra Putins side frem for at håne bedrevidende og useriøst fra sidelinjen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Sloth Andersen

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Universitet, 2019)

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

Cille Hald Egholm

Medlem af Borgerrepræsentationen (V), Københavns Kommune, politisk medarbejder for MF Mads Fuglede (V)
Ba.scient.pol (Københavns Uni. 2021)