Vestager tager orlov fra EU for at søge nyt job

Danmarks mangeårige og indflydelsesrige kommissær satser på at blive chef for Den Europæiske Investeringsbank, hvilket rejser spørgsmålet om hendes mulige efterfølger.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas LauritzenRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmark har indstillet EU-kommissær Margrethe Vestager til jobbet som næste chef for EU's enorme pengetank, Den Europæiske Investeringsbank (EIB). Samtidig har hun fået bankens grønne lys til at indgå i ansøgelsesprocessen. Det oplyser flere kilder til Altinget.

Dermed sætter Vestager nu – med støtte fra den danske regering – alt ind på at vinde et nyt internationalt topjob, som hun ikke kan være sikker på at få.

Det betyder også, at hun går på orlov fra sin magtfulde position som ledende næstformand i EU-Kommissionen med øjeblikkelig virkning.

"Fra i dag er jeg officielt kandidat til formandskabet for Den Europæiske Investeringsbank. Jeg vil derfor tage ulønnet orlov fra mit arbejde i EU-Kommissionen, så jeg kan fokusere på mit kandidatur," siger Vestager i en video, hun har offentliggjort på X (tidligere Twitter) tirsdag aften:

"Det betyder, at I ikke vil høre mig kommentere Kommissionens arbejde i de kommende uger. Jeg vil holde jer opdateret," siger hun. 

Regeringskilder bekræfter desuden over for Altinget, at Danmark nu formelt fremsætter Margrethe Vestager som kandidat til at lede EIB.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) fremhæver hendes politiske erfaring og tyngde og kalder hende "en meget stærk kandidat".

På kort sigt vil hendes to store ansvarsområder blive overtaget af to af de andre nuværende kommissærer: Den belgiske justitskommissær Didier Reynders overtager konkurrencepolitikken, mens Kommissionens næstformand for demokrati og retssikkerhed, tjekkiske Vera Jourova, tager overordnet ansvar for den digitale udvikling.

Sådan vil situationen være, indtil det er afgjort, om Vestager får jobbet i Den Europæiske Investeringsbank. Hvis det ikke sker, kan hun vende tilbage til sit job i Bruxelles. Hvis hun derimod bliver ny chef for EIB, skal Danmark stille med en ny kommissær.

Læs også

Vigtigt spansk møde

Under alle omstændigheder skal der udpeges en ny EU-Kommission i løbet af sommeren og efteråret næste år, så Mette Frederiksens (S) og hendes regering skal alligevel finde en afløser for Vestager til den tid. Men hele den proces kan blive fremskyndet, hvis Margrethe Vestager får jobbet i investeringsbanken.

Det kan ske allerede i løbet af et par uger eller måneder.

Første mulighed for en beslutning kommer under et møde for de 27 medlemslandes økonomi- og finansministre i den spanske by Santiago de Compostela 15.-16. september.

Værten for det møde er Spaniens finansminister, Nadia Calviño, som også selv er kandidat til chefposten i EIB. Faktisk er hun den eneste af i alt fire andre kandidater, der generelt vurderes at kunne udkonkurrere Vestager.

Ud over Calviño og Vestager tæller kandidatfeltet to nuværende næstformænd i EIB’s daglige ledelse (Direktionen) – polske Teresa Czerwinska og svenske Thomas Östros – og Italiens vicenationalbankdirektør, Daniele Franco.

Læs også

Beslutningen om, hvem der skal afløse tyskeren Werner Hoyer i toppen af Den Europæiske Investeringsbank, afhænger af magtkampe mellem lande, ledere og politiske familier på tværs af kontinentet.

Spillet er sværere end sædvanligt. EIB’s betydning er vokset, blandt andet som kanal for investeringer i Europas grønne omstilling og som et vigtigt redskab i den kommende genopbygning af Ukraine efter krigen.

EIB er verdens største multilaterale bank. Det er EU’s egen bank med lånegarantier stillet af de 27 medlemslande selv, og alene sidste år udlånte den op mod 500 milliarder kroner.

Op til 10 procent af kapitalen kan bruges på projekter uden for Europa, blandt andet i Afrika. Men langt de fleste penge går til projekter inden for medlemslandene selv, ikke mindst i Spanien, Italien og andre sydeuropæiske lande.

Læs også

Artiklen er opdateret med reaktioner fra Margrethe Vestager og Morten Bødskov

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Didier Reynders

EU-kommissær for retlige anliggender

Vera Jourová

Næstformand, EU-Kommissionen (værdier og gennemsigtighed)
cand.jur. (Charles Uni. 2012)

0:000:00