Analyse af 
Thomas Lauritzen

Von der Leyens elfenbenstårn: Faren ved, at EU’s topchef lukker sig inde

ANALYSE: Krisen om vacciner har udstillet, hvordan Ursula von der Leyen har bragt sin tendens til enegang – kendt fra tysk politik – med sig ind i jobbet som formand for EU-Kommissionen. Det har udløst fejlagtige beslutninger, og det skaber stigende frustration i hendes embedsværk.

EU-chef Ursula von der Leyen er kendt for at holde sine kort tæt til kroppen.
EU-chef Ursula von der Leyen er kendt for at holde sine kort tæt til kroppen.Foto: Johanna Geron/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Hvis man har over 30.000 medarbejdere til rådighed, så skulle man måske tage og spørge nogle af dem til råds bare en gang imellem. Sådan kunne man sammenfatte pointerne fra adskillige funktionærer i EU-Kommissionen, når talen i øjeblikket falder på deres højest placerede politiske chef.

Selv i de øverste geledder af det europæiske embedsværk har der bredt sig en bekymring over Ursula von der Leyen og hendes meget egenrådige forvaltning af jobbet som kommissionsformand, netop som den vigtige EU-institution er under beskydning på grund af problemer med Europas vaccinestrategi.

”Der er stor frustration over, at de normale arbejdsprocesser gang på gang bliver sat ud af kraft. Det er farligt, fordi det øger risikoen for fejl,” siger en højtstående kilde.

0:000:00