S: Sorterer landbruget i negativ forskning?

FORSKNING: To afviste ansøgninger om forskning i dyrevelfærd har fået S til at stille spørgsmål ved landbrugets indflydelse på forskningsmidlerne.
Sorteres der i forskningsprojekter inden for svinetrivsel, der kan give landbruget negativ omtale, spørger Socialdemokraterne fødevareministeren om.
Sorteres der i forskningsprojekter inden for svinetrivsel, der kan give landbruget negativ omtale, spørger Socialdemokraterne fødevareministeren om.Foto: colourbox.com
Kasper FrandsenUffe Laursen

Det, der er underligt i den her sag, er, at det er to dyrevelfærdsmæssige forskningsprojekter. Hvorfor har de ikke fået støtte?

Bjarne Laustsen
Fødevareordfører (S)
Er det problematisk, at en topleder fra den danske svineindustri sidder i en forskningskomité, der er med til at bedømme ansøgninger om penge til dyrevelfærdsforskning? 

Det spørgsmål vil Socialdemokraternes fødevareordfører, Bjarne Laustsen, gerne have svar på, efter to ansøgninger om penge til forskning i henholdsvis svins smerter ved skuldersår og rodematerialer for svin i efteråret 2008 blev afvist i programkomiteen for sundhed, fødevarer og velfærd under Det Strategiske Forskningsråd.

Bestemmer landbruget?
Formanden for programkomitén er Erik Bisgaard Madsen, viceadm. direktør i Danish Meat Association, som repræsenterer den danske kødbranche.

"Det, der er underligt i den her sag, er, at det er to dyrevelfærdsmæssige forskningsprojekter. Hvorfor har de ikke fået støtte? Der har jo været et vældigt fokus på problemer med skuldersår og trivsel i de danske svinestalde, og det er jo uheldigt, hvis det er fordi landbruget sidder og har for stor indflydelse på forskningsmidlerne," siger Bjarne Lausten, der på den baggrund har stillet fem spørgsmål til fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Dokumentation
Spørgsmålene fra Bjarne Laustsen (S) til fødevareminister Eva Kjer Hansen: 

Spm 175 om, hvorvidt der var ansøgninger til Fødevareforskningsprogrammet 2008, som vedrørte rodematerialer eller skuldersår, til Fødevareministeren?

Spm 176 om begrundelsen for, at ansøgninger vedrørende rodematerialer eller skuldersår ikke har fået tilsagn om tilskud, herunder oplyse hvor i bedømmelsesprocessen ansøgningerne blev afvist, til Fødevareministeren?

Spm 177 om sammensætningen af bedømmelseskomitéen for Fødevareforskningsprogrammet 2008, til Fødevareministeren?

Spm 178 om, hvorvidt der bliver foretaget partshøring forud for meddelelse af et afslag om tilskud under Fødevareforskningsprogrammet, til Fødevareministeren?

Spm 179 om det er hensigtsmæssigt at have en person, som er højt placeret i Dansk Svineproduktion, til at bedømme forskningsprojekter, til Fødevareministeren?


0:000:00