Debat

Grøn studenteraktivist: Hvis landbrugslobbyen sætter rammerne, bliver omstillingen umulig

Landbrug & Fødevare må ikke få lov til at sætte dagsordenen for den grønne omstilling, for det handler kun om at bevare status quo, skriver Christian Fromberg.

Den grønne omstilling må og skal indebære et opgør med animalsk landbrug, skriver Christian Fromberg. 
Den grønne omstilling må og skal indebære et opgør med animalsk landbrug, skriver Christian Fromberg. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Altinget 18. marts præsenterer Landbrug & Fødevarers klimadirektør Niels Peter Nørring deres klimaudspil for landbruget. Her fremlægger han en plan for landbruget, som de har udarbejdet i klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren. 

Planen skulle angiveligt nedbringe landbrugets udledninger med 62 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

"Dermed er Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren ét af de partnerskaber, der har potentiale til at levere ét af de største bidrag i ton til regeringens målsætninger," skriver han i sit indlæg. 

Er der virkelig kommet nye boller på suppen hos Landbrug & Fødevarer? 

Tema

Klimaplan for landbruget
Regeringen har droppet at komme med sit eget udspil til en klimaplan for landbruget og forhandler nu med Folketingets partier om en aftale. 

Regeringen skal dog ikke snydes for forslag til, hvordan et udspil kan se ud. Derfor inviterer vi aktører og politikere til at give deres bud på et klimaudspil på landbrugsområdet. 

Panelet er:

  • Anders Kronborg (S), fødevareordfører
  • Signe Munk (SF), klimaordfører
  • René Christensen (DF), formand for Miljø- og Fødevareudvalget
  • Peder Hvelplund (EL), klimaordfører
  • Torsten Gejl (ALT), klimaordfører
  • Jørgen E. Olesen, professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi på  Aarhus Universitet
  • Christian Ege, Leif Bach Jørgensen og Annika Lund Gade, Rådet for Grøn Omstilling
  • Niels Peter Nørring, klimadirektør for Landbrug & Fødevarer
  • Christian Fromberg, formand, Den Grønne Studenterbevægelse
  • Klimarådet

Alle Folketingets partier har fået mulighed for at deltage.

Tvivlsomme beregninger
Det viser sig desværre at interesseorganisationen langt hen ad vejen har leveret greenwashing og talfifleri i stedet for reelle reduktioner. Det giver et vildledende billede af landbrugets bidrag.

Niels Peter Nørring skriver, at landbruget med deres plan bidrager med 12,6 millioner tons reduktioner i forhold til 1990. 

Greenpeace har kigget nærmere på, hvordan landet faktisk ligger:  Klimapartnerskabet har fundet lagt størstedelen af reduktionerne uden for landbruget. De medregner altså reduktioner uden for landbrugssektoren som en del af landbrugssektorens reduktioner. 

Hvis vi kigger på landbrugets udslip alene uden arealanvendelse og skov skulle de have fundet 3,7 gange flere reduktioner for at nå en reduktion på 62 procent i 2030. Selv hvis vi tæller reduktionerne med fra arealanvendelse og skove, når landbruget kun en 52 procent reduktion i 2030. 

Dertil kommer at en stor del af reduktionerne mildt sagt er tvivlsomme - mange af deres beregninger er uigennemsigtige eller direkte misvisende. Klimarådet pointerer da også, at når det eksempelvis kommer til at hente store reduktioner fra et øget CO2-optag i skove, er partnerskabet "væsentlig mere optimistisk" end Klimarådet. 

Det grundlæggende problem med Landbrug & Fødevarer er, at de vil bevare status quo i landbruget.

Christian Fromberg
Aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse

Passer på status quo
Det grundlæggende problem med Landbrug & Fødevarer er, at de vil bevare status quo i landbruget. De vil have en omstilling uden at lave strukturelle ændringer i landbruget - en omstilling uden at reducere dyrene i landbruget. Og her støder de hovedet mod en mur: teknologiske fixes alene bringer ikke landbruget i mål. 

Dyreproduktionen er den altdominerende årsag til landbrugets udledninger og miljøpåvirkning. Landbruget står i dag for 30 procent af Danmarks klimabelastning, når arealanvendelse medregnes. Et notat af Copenhagen Economics for Klimarådet henfører knap 90 procent af udledningerne fra landbruget til den animalske produktion. Og 80 procent af Danmarks landbrugsareal går til dyrkning af dyrefoder - det er lige knap halvdelen af hele Danmarks areal. 

Det er umuligt at blive klimaneutrale om bare et par årtier, hvis vi ikke tager tyren ved hornene nu. Derfor er en klimaplan for landbruget, der ikke omfatter en omlægning væk fra dyreproduktion ikke længere troværdig. 

Der er kun ved at omlægge til et landbrug, der laver mad til mennesker i stedet for føde til dyr, kan vi fremtidssikre landbruget. Når Landbrug & Fødevarer ikke vil anerkende det, gør de det klart, at hvis landbrugslobbyen får lov at sætte rammerne for det mulige, bliver omstillingen umulig.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00