Debat

Dyrenes Beskyttelse: Ny global organisation skal få dyrene med i verdensmålene

DEBAT: Dyrenes Beskyttelse er medstiftende til en ny global dyrevelfærdsorganisation. World Federation for Animals skal tale dyrenes sag på højeste politiske niveau, skriver Britta Riis.

World Federation for Animals skal skabe gennemgribende forandringer i vores forhold til dyr, skriver Britta Riis. 
World Federation for Animals skal skabe gennemgribende forandringer i vores forhold til dyr, skriver Britta Riis. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det sidste år har med udbredelsen af covid-19, minksagen i Danmark, fugleinfluenza og svinepest klart og tydeligt slået fast, at dyrevelfærd og vores forhold til dyrene er et globalt anliggende.

Der er behov for en gennemgående ændring i vores forhold til dyrene mod en fremtid med bedre global dyrevelfærd.

Det er mig derfor en stor glæde at kunne præsentere den nye verdensomspændende dyrevelfærdsorganisation World Federation for Animals. World Federation for Animals består af 19 medlemsorganisationer, der tilsammen vil arbejde for at få dyrevelfærd på den globale dagsorden.

En stor del NGO’er, interesseorganisationer og politiske sammenslutninger er allerede repræsenteret i globale samarbejder, der på tværs af kontinenter samler organisationer i en fælles front.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det har manglet på dyrevelfærdsområdet, hvilket World Federation for Animals udfylder. Organisationen er dyrenes globale stemme, og vil lobbye for at få dyrevelfærd helt ind på skrivebordet hos FN, så dyrevelfærd kan komme på dagsordenen i FN-systemet. 

Dyrenes internationale stemme
World Federation for Animals vil som noget af det første arbejde på at påvirke dagsorden og beslutningsprocesser til FN-mødet i FN’s Miljøprogram UENA 5.1.

På den lange bane arbejder World Federation for Animals for, at dyrevelfærd skal med i de fremtidige verdensmål,

Britta Riis
Direktør, Dyrenes Beskyttelse

Mødets overordnede tema er ”Styrkende tiltag for at opnå bæredygtige mål for naturen”, og her vil World Federation for Animals arbejde på, at dyrene og dyrevelfærd kommer på dagsordenen.

Covid-19 satte ikke kun en tyk streg under, at vi mennesker lever alt for tæt på de vilde dyr og beskadiger eller fjerner deres levesteder, men også at den måde, vi holder dyr på, er uholdbar.

Dyr i bur hører fortiden til, og landbruget skal nytænkes, så dyr ikke udelukkende bliver set som produktionsenheder, men som levende og sansende skabninger med behov for at kunne udleve naturlig adfærd på god plads og med adgang til det fri.  

Klimakrise og biodiversitetskrise viser os ligeledes, at dyrevelfærd er et globalt anliggende, der er i overhængende fare for at blive glemt for andre dagsordener. Den udfordring løser World Federation for Animals, og sikrer dermed, at dem uden stemme alligevel kan blive hørt.

En stor del international lovgivning og beslutninger påvirker nationale anliggender, og dette gør sig også gældende på dyrevelfærdsområdet. 

Det er derfor essentielt, at en stærk spiller kan varetage dyrenes velfærd på den internationale scene, så der bliver taget de rigtige beslutninger på oplyst grundlag. De beslutninger vil World Federation for Animals arbejde med at påvirke i retning af bedre dyrevelfærd til alle verdens dyr, så de bliver behandlet med den respekt og forståelse, de fortjener.

Et verdensmål for dyrene
Arbejdet med at stifte en verdensomspændende dyrevelfærdsorganisation gik i gang for et par år siden, da jeg observerede, hvordan FN’s 17 verdensmål blev mere og mere implementeret i de politiske systemer, virksomheder og organisationer, ikke kun i Danmark, men i hele verden. FN’s verdensmål udstikker vigtige og relevante retningslinjer for verdens fremtid, men ingen af de 17 verdensmål nævner dyrevelfærd.

Denne konstatering gjorde, at jeg igangsatte arbejdet med at stifte en global organisation med en lang række dygtige samarbejdspartnere, der har samme passion for god dyrevelfærd, som vi har i Dyrenes Beskyttelse. Ved at stå sammen kan vi i fælles flok få dyrevelfærd på den globale dagsorden.

I blandt andet en klima- og biodiversitetsdagsorden er en omstilling af landbruget uundgåelig, og i World Federation for Animals vil vi arbejde henimod et landbrug og et fødevaresystem som er mere plantebaseret og med dyr, der hverken er i bure eller kasser, men som til gengæld har et sundt og positivt miljø at færdes i.

Læs også

World Federation for Animals vil arbejde for mindre udnyttelse af de vilde dyr og deres levesteder. Covid-19 har tydelig vist, at det er nødvendigt med et forsigtighedsprincip i forhold til markeder med vilde dyr, og andre steder, hvor de vilde dyr kommer for tæt på os mennesker.

De mennesker, hvis livsgrundlag hviler på handel med vilde dyr, skal desuden præsenteres for alternativer, så handlen med vilde dyr bliver så begrænset som muligt.

Alt dette er på agendaen, når World Federation for Animals går i gang med det omfattende og vigtige arbejde at få dyrevelfærden på FNs politiske agenda.

På den lange bane arbejder World Federation for Animals for, at dyrevelfærd skal med i de fremtidige verdensmål, så vi både sikrer dyrenes dyrevelfærd, men også, at vi holder dem på forsvarlige måder for derved at undgå fremtidige pandemier og sundhedsmæssige risici.

I Danmark er Dyrenes Beskyttelse de danske dyrs stemme, i Europa er sammenslutningen Eurogroup for Animals dyrenes europæiske stemme og med World Federation for Animals har dyrene nu endelig fået en global stemme.

Det er der brug for, når beslutningstagere og politikere skal tilrettelægge klodens retning. En retning, hvor der både skal være plads til dyr, natur og mennesker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00