Debat

L&F: Regeringen gambler med dansk landbrug i EU-forhandlinger

DEBAT: Den danske regering spiller højt spil, når den arbejder for et mindre dansk bidrag til EU’s budgetter. For selvom Danmark på kort sigt kan spare penge, så risikerer vi at blive sendt uden for døren i EU-samarbejdet, hvilket kan sende regningen videre til de danske landmænd, skriver Martin Merrild, formand for L&F. 

Det vil kun have skadelige konsekvenser for dansk landbrug, hvis den fælles landbrugsstøtte i EU for fremtiden viger pladsen til forskellige nationale støtteordninger, skriver Martin Merrild. 
Det vil kun have skadelige konsekvenser for dansk landbrug, hvis den fælles landbrugsstøtte i EU for fremtiden viger pladsen til forskellige nationale støtteordninger, skriver Martin Merrild. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Anders Brønd Christensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Merrild
Formand, Landbrug & Fødevarer

Tidligere på måneden stillede Altinget spørgsmålet, om EU er på vej til at mindske landbrugsstøtten for i stedet at give landene mulighed for at tildele øget direkte statsstøtte.

Der er ikke nogen tvivl om, at et mindre landbrugsbudget erstattet af øget statsstøtte vil være det værst tænkelige scenarium for dansk landbrug.

Parlamentarikere med fat i den lange ende
Derfor glæder det mig også at læse artiklens udtalelser fra to af vores danske EU-parlamentarikere. Jørn Dohrmann (DF) udtaler, at "man bør fastholde støtten på samme niveau som i dag."

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Jens Rohde (R) udtaler klart, at han "ikke vil være med til en form for renationalisering, hvor nogle lande kan tiltage sig konkurrencefordele på bekostningen af andre."

Og det er netop pointen: En fælles europæisk landbrugspolitik med et stærkt budget er en forudsætning for at undgå renationalisering af landbrugsstøtten – og dermed konkurrenceforvridning.

Der er ikke nogen tvivl om, at et mindre landbrugsbudget erstattet af øget statsstøtte vil være det værst tænkelige scenarium for dansk landbrug.

Martin Merrild
Formand, Landbrug & Fødevarer

Støtten sikrer sundhed, natur og klima
Lad os ikke glemme, hvorfor det giver mening at støtte de europæiske landbrug.

Landbrugsstøtten bidrager til at udligne meromkostningerne til politisk bestemte, høje europæiske standarder. Det forventes, at vi i Europa producerer sunde og sikre fødevarer, som forbrugerne har råd til.

Det gælder et højt niveau af fødevaresikkerhed, en lav miljøpåvirkning, høje dyrevelfærdsstandarder og meget mere. Det er landbrugspolitikken netop med til at finansiere.

Der stilles fortsat høje krav til eksempelvis at mindske klimaaftrykket. Det skal landbrugspolitikken også levere.

Jeg vil minde om, at EU’s landbrugspolitik også er med til at finansiere plejen af vores natur, et øget økologisk areal med mere.

Skadeligt dansk fokus på besparelser
Derfor er vi også bekymrede, når vi hører, at den danske regering har et snævert fokus på at spare på Danmarks samlede bidrag til EU-budgettet, da vi frygter, at det vil være med til at underminimere den fælles landbrugspolitik.

Det kan godt være, at vi ud fra en snæver statskassetænkning sparer i Danmark, men svaret i mange EU-lande vil formentlig være forskellige former for nationale støtteordninger. Dét vil blot stille danske landmænd i en ringere konkurrencesituation.

Landmænd, der skaber arbejdspladser og genererer eksportindtægter til Danmark.

Ved regeringen, hvor debatten er?
Prisen for en snæver dansk budgettænkning vil være, at:

1) Danmark sendes uden for døren i debatten om, hvordan EU’s budget skal anvendes, og;

2) Prisen for den danske holdning risikerer at blive sendt videre til dygtige landmænd, der skal kæmpe ekstra hårdt mod bønder i andre lande med mere generøse finans- og landbrugsministre.

Dermed vil der også blive færre gode, danske varer på hylderne.

Det samlede resultat for Danmark vil være langt mere negativt, end hvis man alene ser på de danske statsfinanser.

Vi har brug for en regering, der er, hvor debatten er.

Og når den tyske EU-budgetkommissær og Tyskland er villige til at øge bidraget til det europæiske fællesskab i kølvandet på blandt andet Brexit, så vil vi opfordre den danske regering til at følge med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

0:000:00