EU-forslag til landbrugsstøtte: Fra status quo til massivt fald

BUDGET: EU-Kommissionen er kommet med tre scenarier for fremtidens landbrugsstøtte, der spænder fra status quo til en beskæring på 30 procent. Samtidig møder et forslag om mere statsstøtte politisk harme.

EU's landbrugskommissær Phil Hogan har foreslået at øge muligheden for mere statsstøtte. Dybt problematisk, mener flere danske Europa-parlamentarikere.
EU's landbrugskommissær Phil Hogan har foreslået at øge muligheden for mere statsstøtte. Dybt problematisk, mener flere danske Europa-parlamentarikere.Foto: Tibor Illyes/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Jeg vil ikke være med til en form for renationalisering, hvor nogle lande kan tiltage sig konkurrencefordele på bekostning af andre. Det er en meget, meget farlig vej at begive sig ud på. 

Jens Rohde
Europa-parlamentariker, Radikale Venstre

Historisk har det vist sig meget svært at komme igennem med at skære i landbrugsstøtten, medmindre der er en krise eller særligt stort pres.

Carsten Daugbjerg
Professor, IFRO, Københavns Universitet

Er EU på vej til at mindske landbrugsstøtten for i stedet at give landene mulighed for at øge statsstøtten?

Spørgsmålet ligger ligefor efter den seneste måneds udmeldinger fra EU-Kommissionen.

Blandt andet har Kommissionen til et uformelt topmøde mellem stats- og regeringscheferne i februar lavet et debatoplæg, hvor den opstiller tre mulige scenarier for landbrugsudgifterne på det kommende flerårige budget for perioden 2021 til 2027.

0:000:00