Debat

Ny debat: Spænder fødevareloven ben for små opstartsvirksomheder?

PRÆSENTATION: Fødevaremarkedet er knyttet sammen med en lang række regler og love, som kan gøre det svært at starte en fødevarevirksomhed. Er lovgivningen for rigid? Vi tager debatten.

Foto: Linda Kastrup / Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Rundt omkring i landet forsøger danskere at give sig i kast med produktion og salg af fødevarer. Nogle etablerer forretninger, hvor de kan sælge til lokalområdet. Andre forsøger i større målestok at nå ud til restauranter og forretninger med alt fra økologiske æg til specialbryggede øl.

Men opstarten for små og innovative fødevarevirksomheder kan være svær. For vil man ind på fødevaremarkedet i Danmark, er der en række regler og love, som skal overholdes. Det gælder alt fra autorisation til at producere og sælge i et bestemt område, egenkontrolprogrammer, emballageafgifter til mærkningsordninger og krav om specialindrettede køkkener.

Derfor starter Altinget: fødevarer en debat, hvor vi stiller spørgsmålene:
Spænder dansk fødevarelovgivning ben for, at små fødevarevirksomheder kan komme ind på markedet? Hvordan? Hvorfor? Og hvilke lovændringer kunne gøre det lettere for opstartsvirksomhederne?

Mød debattørerne her:

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Torsten BuhlTorsten Buhl
Adm. direktør i FødevareDanmark, en paraplyorganisation for navnlig små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren. Torsten Buhl er uddannet cand.jur. 

  

Laurids Siig ChristensenLaurids Siig Christensen
Formand for Smagen af Danmark, en paraply for danske fødevarenetværk, som arbejder på at forbedre vilkårene for små og mellemstore fødevareproducenter. Laurids Siig Christensen ejer Sejerø-gæs, Danmarks største produktion af gæs, fritgående og økologiske. Han har en doktorgrad i medicin og har erfaring med infektionssygdomme i mennesker og dyr.  

 

Christian PuglisiChristian Puglisi
Kok og ejer af restauranterne Relæ, Manfreds, Bæst og Mirabelle. Christian Puglisi er derudover medstifter af det økologiske landbrug Farm Lab i Lejre, der leverer råvarer til hans restauranter. Tanken med Farm Lab er at bringe landbrug, gastronomi, læring og vidensproduktion tættere sammen.

 

Tina UngerTina Unger
Programleder i fødevarer og bæredygtighed i Lejre Kommune. Tina Unger har arbejdet som landmand og i forsknings- og innovationsstyrelsen med ansvar for fødevareprogrammer. Hun har udviklet og drevet en økologisk café på Langeland og har været med til at starte Danmarks eneste forbrugerejede landbrug, Brinkholm. Tina Unger er uddannet agronom.

 

Jakob LeiJakob Lei
Vinbonde og ejer af Årø Vingård. Årø Vingård fremstiller egen vin på egne druer ved at udnytte mulighederne i det danske klima. Jakob Lei er tidligere koncernindkøbschef inden for landbrugsmaskinbranchen. Han er uddannet ingeniør.

 

Morten GrøndalMartin Grøndal
Importør og indehaver af virksomheden Grøndals, der blandt andet sælger bæredygtig tun. Martin Grøndal har en bachelor i digitale medier og design.

 

Irina BothmannIrina Bothmann
Stifter af Rub & Stub og uddannet kok. Rub & Stub har siden 2013 beskæftiget sig med madspildsreduktion, bæredygtig madkultur og maddannelse. Først i form af et spisehus, der dagligt serverede mad lavet på overskudsvarer. I dag som en socialøkonomisk virksomhed, der tilbyder undervisning, rådgivning og madevents.

 

Sanne StephansenSanne Stephansen
Stifter af Rub & Stub og uddannet cand.soc. i globale studier. Rub & Stub har siden 2013 beskæftiget sig med madspildsreduktion, bæredygtig madkultur og maddannelse. Først i form af et spisehus, der dagligt serverede mad lavet på overskudsvarer. I dag som en socialøkonomisk virksomhed, der tilbyder undervisning, rådgivning og madevents.

 

Maria AbrahamsenMaria Abrahamsen
Stifter af Rub & Stub og uddannet cand. mag. i tværkulturelle studier. Rub & Stub har siden 2013 beskæftiget sig med madspildsreduktion, bæredygtig madkultur og maddannelse. Først i form af et spisehus, der dagligt serverede mad lavet på overskudsvarer. I dag som en socialøkonomisk virksomhed, der tilbyder undervisning, rådgivning og madevents.

 

Lars Stoklund DietrichsenLars Stoklund Dietrichsen
Selvstændig fødevareproducent gennem 17 år. Lars Stoklund Dietrichsen er stifter af restaurant Horizonten på Køge Havn, restaurant Store Børs i Roskilde, mikrobryggeriet GourmetBryggeriet og Landmejeriet. Han ejer restaurant Snekken i Roskilde og er medstifter af slagteren Gris Lam & Co. og RoS Slagteri.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00