Debat

Økologisk Landsforening: Fremtiden er økologisk – hvis politikerne vil

DEBAT: De seneste år har politikere udfaset prisvindende økologiske initiativer. Men det er en fejl, for hvis fremtidens fødevarer skal være økologiske, er der brug for massiv investering i økologi til gavn for både klimaet og verdensmålene, skriver Per Kølster.

I 2030 skal 30 procent af det danske landbrugsareal og 30 procent af det danske fødevareforbrug være økologisk, skriver Per Kølster.
I 2030 skal 30 procent af det danske landbrugsareal og 30 procent af det danske fødevareforbrug være økologisk, skriver Per Kølster.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Kølster
Formand, Økologisk Landsforening

I Økologisk Landsforening arbejder vi systematisk med FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed.

Ikke så mærkeligt, fordi økologien fra starten er skabt på grundlag af fire globalt gældende, ambitiøse og sammenhængende bæredygtighedsprincipper om:

  • Sundhed. Økologisk jordbrug bør opretholde og forbedre jordens, planternes, dyrenes, menneskenes og planetens sundhed som en udelelig enhed.
  • Økologi. Økologisk jordbrug bør bygge på levende økologiske systemer og kredsløb, samarbejde med dem, efterligne dem og hjælpe med at bevare dem.
  • Retfærdighed. Retfærdighed er kendetegnet ved ret og rimelighed, respekt, fairness og ansvar for den fælles verden, både mellem folk og i deres forhold til andre levende væsener.
  • Forsigtighed. Økologisk jordbrug bør drives på en forsigtig og ansvarlig måde for at beskytte nuværende og fremtidige generationers sundhed og trivsel og tage vare på miljøet.

Mere klima for pengene
Økologi bidrager med løsninger til verdensmål som rent drikkevand, biodiversitet og livet på land, sund mad uden pesticidrester eller overdrevet mange tilsætningsstoffer og bæredygtige produktion og forbrug.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Økologi bidrager også med nye klimaløsninger. Og selv om klimaaftrykket ifølge forskere er det samme mellem konventionelle og økologiske fødevarer, så udleder økologisk landbrug færre klimagasser per hektar.

Og fordi vi langtfra er i mål, så arbejder vi massivt videre for at indføre klimahandlingsplaner, klimaregnskaber og en klimamodel med et loft over udledninger for alle danske landbrug.

Hvis bæredygtighed og økologi skal videre, skal politikerne op i gear.

Per Kølster
Formand, Økologisk Landsforening

Og med omlægningen af de offentlige køkkener arbejder vi målrettet for mere plantebaserede måltider med mindre kød og mindre spild. Mere for pengene, også klima.

Det er derfor, vi siger, at fremtidens bæredygtige fødevarer er økologiske.

Økologipolitik skal styrkes, ikke afvikles
Med den grønne omstilling til et samfund i balance med sig selv og sit naturgrundlag er vores første milepæl, at økologien i 2030 udgør 30 procent af det danske landbrugsareal og 30 procent af det danske fødevareforbrug. Det er opnåeligt.

Vi er parate til at udbygge samarbejdet i kæden fra jord til bord for at få os i mål. Det gælder også politikerne.

EU’s landbrugspolitik skal ændres til, at det er landmandens bæredygtige handlinger, der honoreres, frem for den nuværende passive arealstøtte.

Og så skal den kommende regering, uanset farve, genopbygge den danske økologipolitik, den, som i 2018 fik FN’s Future Policy Award i sølv for bidrag til bæredygtighed.

Det skete, på trods af at selvsamme politik er under kraftig afvikling.

Midler til økologiforskning, markedsudvikling, innovation og uddannelse er mere end halveret i forhold til VK-årene i nullerne, og de trappes ned til nul i løbet af få år.

Det gælder også den prisbelønnede politik for omstilling til økologi i de offentlige køkkener, som udfases helt om to år.

Hvis bæredygtighed og økologi skal videre, skal politikerne op i gear.

Udviklingen skal fortsætte
Til gengæld vil vi arbejde for bedre og mere økologi i balance med markedet, så økologien fortsat er det kloge valg for både at fremtidssikre jordbrugerens levebrød, det gode liv på landet og de samfundsgoder, som økologien leverer, nemlig et mere plantebaseret jordbrug, der fremmer en frugtbar jord, dyrenes ve og vel, den biologiske mangfoldighed, naturindholdet, klimaet, miljøet og sundheden.

Vi arbejder for at tiltrække dygtige unge, der kan udbrede det økologiske håndværk og udvikle nyt.

Og vores køkkenprofessionelle vil fortsat skabe bånd til vores lokale økologiske landmænd og virksomheder og sikre, at måltiderne er ligeså velsmagende, som de er bæredygtige.

Vores virksomheder vil fremme økologien og øge bæredygtigheden.

Vi vil arbejde for, at fremtidens fødevaresystem trives i to forbundne spor: et marked på tværs af grænser og et nærmarked for lokalt producerede fødevarer.

Vores økologisk tænkende borgere og lokalsamfund bakker op med at skabe nye lokale fødevaresystemer med social sammenhængskraft og et nødvendigt bindeled mellem by og land.

Ansvarlig behandling af jorden
Økologien er for os en forudsætning for, at det samlede fødevaresystem kan blive bæredygtigt. Og vi er optagede af, at maden forsat kommer fra jorden, og systemet kan spille sammen med naturens gavmildhed på en holdbar måde. Selvom laboratoriemad vil dukke op.

Vi tror dog på, at det, mennesker vil spise og give deres børn, også bliver det, der sælger. Da gensplejsning blev afvist, var det en afgørelse om, hvilken verden vi vil give videre til vores børn.

Vi er ikke i mål, men vi arbejder for at udvikle endnu bedre og endnu mere økologi, hvor vi fortsat bruger de fire principper som vores etiske kompas for omsorgsfuld og ansvarlig omgang med mulden, vandet, luften, livet og hinanden.

Vi tror på, at jorden er kommet for at blive.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Kølster

Formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland, fhv. formand for Økologisk Landsforening, stifter og medejer af Kølster Malt & Øl
Agronom (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1979)

0:000:00