Radikale tøver om fremtiden for dansk minkavl: Afventer regeringens holdning

Det er vanskeligt at beslutte, om dansk minkavl skal genoptages, mener Radikale, der endnu ikke har gjort sin stilling op. Støttepartiet afventer i stedet, hvad regeringen mener om sagen.

Beslutningen om minkavlens fremtid i Danmark er "vanskelig", fordi der er forskellige hensyn på spil, mener Radikales fødevareordfører, Kathrine Olldag (R). 
Beslutningen om minkavlens fremtid i Danmark er "vanskelig", fordi der er forskellige hensyn på spil, mener Radikales fødevareordfører, Kathrine Olldag (R).  Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Radikale kommer ikke til at øge presset på regeringen for at indføre et permanent forbud mod minkavl i Danmark.

Støttepartiet er endnu ikke nået frem til, hvad partiet mener, der skal ske med erhvervets fremtid, og man har derfor i stedet besluttet at afvente, hvad regeringens holdning til sagen er.

Det er en vanskelig sag med forskellige hensyn.

Kathrine Olldag (R), Fødevareordfører

Det fortæller fødevareordfører Kathrine Olldag (R) til Altinget.

Det har siden slutningen af 2020 været midlertidigt forbudt at holde mink i Danmark, og det er det foreløbigt også frem til nytår, hvor det nuværende forbud udløber.

Fra både SF og Enhedslisten er der dog et ønske om at gøre forbuddet permanent – blandt andet af dyrevelfærdshensyn.

I alt har 15 minkavlere ytret ønske om at starte produktionen op igen. Det svarer til cirka én procent af det samlede antal minkavlere i Danmark før november 2020.

Læs også

En ”vanskelig” sag

Modsat SF og Enhedslisten ser flere af de blå partier gerne, at det fra nytår igen bliver lovligt at avle mink, mens regeringen endnu ikke har meldt ud, hvad den mener.

Radikale varslede sidste år, at partiet ville tage stilling til erhvervets fremtid i foråret 2022, men i slutningen af marts havde Radikales folketingsgruppe endnu ikke debatteret emnet.

Det har den nu – uden dog at nå frem til en klar konklusion.

”Vores position er, at vi afventer, hvad regeringens holdning er,” siger fødevareordfører Kathrine Olldag.

Hvorfor kan I ikke nå frem til, hvad jeres egen holdning er?

”Det er svært, fordi det er en vanskelig sag med forskellige hensyn. Der er på den ene side et hensyn til, at der skal være plads til at udøve et liberalt erhverv, og så er der på den anden side også et helt legitimt hensyn til dyrevelfærd, som fødevareministeren også har åbnet for en drøftelse af. Vi har bare ikke taget stilling.”

Noget kunne tyde på, at jeres stemme kan blive relativt afgørende i de her drøftelser. Er det ikke problematisk, at I kan nå frem til, hvad I mener?

”Vi skal nok nå frem til, hvad vi mener om det, men der er flere hensyn, som skal tages med i beslutningen, og det er også vigtigt for os, hvordan regeringen ser på det.”

Hvorfor er det vigtigt for jeres beslutning, hvad regeringens holdning er?

”Det er regeringen, der sidder på ministerierne og embedsværket, og det kan være vigtigt at få belyst sagen hele vejen rundt med de forskellige hensyn, der er. Man kan ikke nødvendigvis bare konkludere noget hurtigt.”

Hvad er det for nogle ting, der kan være vigtige at få belyst?

”Det kan være nogle af de forskellige hensyn. Vi er et socialliberalt parti, og derfor mener vi grundlæggende heller ikke, at man fra politisk side skal beslutte, hvilke erhverv der skal leve og dø. På den anden side har vi også tidligere indført forbud mod rævehold, og der er også et helt legitimt dyrevelfærdsaspekt i den her sag, som vi heller ikke er blinde for,” siger Kathrine Olldag og fortsætter:

”Vi har bare ikke landet den endnu. Vi er klar over, at det er oppe over, og vi skal også nok træde ind på et tidspunkt og gøre det klart, hvor vores mandater ender med at ligge.”

Læs også

Beslutning trækker ud

Dansk minkavl blev midlertidigt forbudt under coronapandemien, fordi minkfarmene udgjorde en smitterisiko for befolkningen.

Tilbage i maj konkluderede Statens Serum Institut (SSI) dog i en ny rapport, at coronasmittede mink vil have en begrænset betydning for folkesundheden i det aktuelle smittebillede.

Samtidig har Det Dyreetiske Råd advaret mod at genåbne erhvervet, hvis det drives under samme forhold som tidligere.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lovede tidligere på året en afklaring til de tilbageværende minkavlere før sommerferien, men den er endnu ikke kommet.

I et skriftligt svar har han oplyst, at der arbejdes på ”højtryk” for at nå frem til en beslutning ”så hurtigt som muligt”, men at der behov for at ”tænke os grundigt om og overveje det meget nøje”.

Ifølge Altingets oplysninger er det regeringens plan, at processen med at nå frem til en beslutning bliver intensiveret i de kommende uger.

Dansk minkavl og dvalekompensation

Det vurderes, at der indtil aflivningen af alle mink i Danmark var cirka 1.100 minkavlere i Danmark. Det omfatter både fuldtidsminkavlere og deltidsminkavlere, der eksempelvis driver en minkbedrift ved siden af andet landbrug.

Minkavlerne havde cirka 2,5 millioner avlsdyr i 2019 og producerede cirka 13 millioner minkskind.

Der var cirka 2.600 heltidsbeskæftigede på de danske minkfarme i 2019. Dertil kommer de beskæftigede i følgeerhverv, hvorfor mange danskere på den ene eller anden måde har en tilknytning til minkerhvervet.

I 2019 eksporterede Danmark 24,5 millioner minkskind til en samlet værdi af 4,9 milliarder kroner, ifølge tal fra Danmarks Statistik. Værdien af den danske eksport har varieret betydeligt over de seneste 10 år fra 4,1 milliarder kroner i 2009 til 12,8 milliarder kroner i 2013.

Minkavl er foreløbigt forbudt i Danmark frem til udgangen af 2022. 

Dvalekompensation er en kompensation for faste omkostninger - inklusiv nødvendige driftsomkos​​​tninger til vedligehold og service af produktionsfaciliteter - som følge af det midlertidige forbud mod hold af mink.

Minkavlere, der har valgt dvalekompensation, kan ændre deres valg til kompensation efter permanent nedlukning frem til den 31. december 2023 mod at tilbagebetale den dvalekompensation, som de har modtaget.

Kilde: Erhvervsministeriet, Fødevarestyrelsen og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

E-mail Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kathrine Olldag

Fhv. MF (R)
cand.mag. (kunsthistorie og visuel kultur), diplom i offentlig ledelse

Rasmus Prehn

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (S)
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)