Rapport: Højere afkast i landbruget og mere økologi skal bidrage til verdensmål
BÆREDYGTIGHED: Antibiotikaforbrug, kostvaner og andelen af økologi er et par af mange forslag på fødevareområdet til danske målepunkter for verdensmål fra 2030-panelet og Danmarks Statistik.
Sine Riis Lund
Journalist og redaktørHvis vi skal lave mål, der spiller op imod FN’s verdensmål om at bekæmpe sult, så har jeg svært ved at se ideen i at gøre det til et spørgsmål om at få dansk landbrug til at tjene flest muligt penge.
Søren Egge Rasmussen
Landbrugsordfører for Enhedslisten
Drøftelsen gik meget på, at det faktisk var en forudsætning for, at landbruget kan blive bæredygtigt, at det også er et rentabelt landbrug, der har råd til at investere.
Majbritt Skov
Partner, Deloitte
Mindre brug af pesticider og antibiotika, færre overvægtige og et øje på CO2-udvikling fra fødevaresektoren.
Folketinget har nedsat et 2030-panel, der i september kom med en rapport med 197 forslag til, hvordan verdensmålene kan oversættes til konkret dansk handling. Derudover indeholder rapporten en lang række af “øvrige forslag”.
Forslagene spænder vidt, men ganske mange målepunkter vedrører landbruget og fødevareproduktionen.
Her er FN’s 17 verdensmål
Mål 1: Afskaf fattigdom
Mål 2: Stop sult
Mål 3: Sundhed og trivsel
Mål 4: Kvalitetsuddannelse
Mål 5: Ligestilling mellem kønnene
Mål 6: Rent vand og sanitet
Mål 7: Bæredygtig energi
Mål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur
Mål 10: Mindre ulighed
Mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Mål 13: Klimaindsats
Mål 14: Livet i havet
Mål 15: Livet på land
Mål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
Mål 17: Partnerskaber for handling