Veganerpartiet: Forbyd reklamer for kødindustrien

DEBAT: Der er et kæmpe potentiale i at få befolkningen til at engagere sig i den grønne omstilling via kostvaner. Myndighederne skal vise vejen, skriver Lisel Vad Olsson.

Af Lisel Vad Olsson
Politisk ordfører i Veganerpartiet

Regeringen og myndighederne bukker under, når de ikke vil tage ansvar for folkesundheden, klimaet og biodiversiteten.

Vi ved efterhånden alle sammen, at vi står i en alvorlig klima- miljø- og biodiversitetskrise. Heldigvis har vi grundige og dygtige rapporter fra videnskaben, som ret tydeligt viser os, hvilke tiltag der kan hjælpe os over og igennem krisen.

Al forskning peger på, at vi med et enkelt smæk både kan spare milliarder af kroner i sundhedssystemet og redde klima og biodiversitet.

Da regeringen trak deres forslag tilbage om to vegetariske dage i det offentlige, viste de med al tydelighed, hvordan de ikke tør tage et seriøst ansvar og gå forrest i den nødvendige grønne omstilling.

Det er ikke fordi, jeg tror på, at forbud og tvang virker, men regeringen viste os, at den ikke tør stå ved og handle igennem på de nødvendige tiltag, som skal og må gennemføres.

Alle kantiner skal tilbyde plantebaseret måltid
Der er dog flere knapper, der er nødvendige at trykke på og gennemføre, hvis vi skal lykkes med at strukturere vores samfund på en måde, så vi alle kan komme i gang med den grønne retning.

For det første bør vi indføre en regel om, at alle offentlige kantiner og madordninger skal kunne tilbyde et plantebaseret måltid hver dag. Det grønne måltid skal i front, og der skal oplyses om, at det både er sundere og mere klimavenligt end alternativet.

Der skal nemlig oplysning til. Der er brug for kampagner fra vores myndigheder, som med al tydelighed viser, hvilke fordele den plantebaserede kost fører med sig.

For eksempel skal der, foruden de miljømæssige fordele, informeres om, at vi kan spare mindst 12 milliarder om året i sundhedssystemet, og at det personlige CO2-aftryk fra fødevarer kan halveres, hvis vi skærer kraftigt ned på produktionen af dyr.

I forhold til folkesundheden så handler det om, at plantebaseret kost kan forebygge de værste og mest dødelige livsstilssygdomme, herunder hjertekarsygdomme, højt blodtryk, diabetes 2 og nogle former for kræft.

Forbyd reklamer for varer, der skader
Der er et kæmpe potentiale i at få befolkningen til personligt at engagere sig i den grønne omstilling via madlavning og ikke kun tale om klima, men også biodiversitetskrisen, som er mindst lige så alvorlig.

Der er et stort potentiale i, at myndighederne igangsætter oplysningskampagner, som gør det tydeligt, hvor meget denne ændring betyder, både for den enkelte, men også for samfundet generelt.

Vi skal også forbyde reklamer og subsidier til reklamer for varer, som beviseligt er til skade for både klima, miljø, biodiversitet og folkesundheden. 

Når vi ved, at der er risiko for ovennævnte sygdomme, og at oksekød og svinekød kræver enorme landområder og ressourcer til foder, vand og de sprøjtegifte, som udpiner jorden, så bør industrien ikke have adgang til at reklamere for dem.

Vi taler om en industri, som med al tydelighed vildleder, når de taler om klimavenligt kød. Alle undersøgelser viser, at plantemad til hver en tid er mere venligt over for både klimaet, miljøer og biodiversiteten.

Myndigheder skal vise vejen
Vores myndigheder bør og skal tage ansvaret og selv vise og gå vejen. Forbrugerne ønsker at tage det rigtige valg, men med vildledende reklamer og lobbyvirksomheder og myndigheder, der ikke vil rykke sig, så giver det borgeren en opfattelse af, at det ikke er så vigtigt og ikke betyder så meget.

Og hvis der er noget, der er vigtigt i dag, så er det netop, at vi alle går sammen om at skabe den grønne, bæredygtige og medfølende fremtid. Og heri er vores valg af kost helt centralt.

Forrige artikel Niels Fuglsang: Dyrenes velfærd under transport er et fælles ansvar Niels Fuglsang: Dyrenes velfærd under transport er et fælles ansvar Næste artikel Forskere om kvælstofudledning til havet: Forskere om kvælstofudledning til havet: "Der skal meget mere fart på reguleringen af landbruget"