Debat

Vinbonde: For at behandle alle ens skal man behandle dem forskelligt

Debat: Vores helt store udfordring er, at Miljøstyrelsen opkræver nogle meget høje gebyrer for at godkende de midler, jeg har behov for for at kunne passe min vinmark. Skal gebyrer virkelig udelukke nye dyrkningsmetoder i Danmark?, spørger Jakob Lei, ejer af Årø Vingård.

Foto: Torben Christensen / Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Lei 
Vinbonde og ejer af Årø Vingård

På vores vingård er vi stolte af vore produkter og denne stolthed er hele baggrunden og motivationen for at blive fødevareproducent. Hos os blev de første vinstokke plantet i 2004, og siden da har der været dyrket vin på vore marker, og gennem årene er der plantet flere og flere.

Men hvorfor overhovedet dyrke vin i Danmark? Svaret for mig er simpelt: Fordi vi kan producere god kvalitetsvin på højde med andre lande i Europa. Vores vine er friske og tørre sommervine, som passer perfekt til det klima, som vi har i Danmark.

En ny branche
Som fødevareproducent er vi som alle andre underlagt smiley-ordningen og har løbende kontrol af vores processer og lokaler. Vi har generelt et rigtig fint samarbejde med Fødevarestyrelsen og med de tilsynsførende, der besøger os. Indtil nu har vi ikke oplevet de store udfordringer med bureaukrati eller urimelige krav.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Men vinproduktion er en ny branche i Danmark, da vi som vinland kun har eksisteret siden år 2000, og det kan vi i høj grad mærke. Vi har endnu ikke en stærk brancheforening eller store rådgivningshuse, der kan være med til at optimere vores branche. Det gør, at vi på en række områder ikke er ligeså konkurrencedygtige som andre lignende brancher.

Udelukker nye metoder
Vores helt store udfordring er, at Miljøstyrelsen opkræver nogle meget store gebyrer for at godkende de midler, man har behov for for at kunne passe sin vinmark. Dette gælder både økologiske og ikke-økologiske producenter.

Hvis man fastholder de høje gebyrer, bliver det svært at sætte gang i dyrkning af afgrøder, der ikke tidligere er dyrket i Danmark.

Jakob Lei
Vinbonde og ejer af Årø Vingård

Leverandørerne af disse midler påtager sig normalt denne omkostning, men da vinproduktion ikke er noget stort afsætningsområde, er det ofte meget svært at få dem til at inddrage vinproduktion som anvendelsesområde for de forskellige midler.

Er meningen, at disse gebyrer skal udelukke nye dyrkningsmetoder i Danmark?

Hvis man fastholder de høje gebyrer, bliver det svært at sætte gang i dyrkning af afgrøder, der ikke tidligere er dyrket i Danmark.

Gør små brancher ukonkurrencedygtige
Som branche har vi et godt samarbejde med personalet i Miljøstyrelsen, som vi er i løbende kontakt med omkring, hvilke muligheder vi har.

Men de dygtige medarbejdere har desværre ingen mulighed for at påføre vinproduktion som anvendelsesområde på midler, der på alle måder er oplagt til dyrkning af vin i Danmark, uden at der er ansøgt specifikt herom.

Jeg frygter, at disse opkrævninger er med til at gøre nye små brancher ukonkurrencedygtige og dermed hindre, at der er nogen, der tør igangsætte disse, da denne problemstilling i høj grad er generel og ikke kun omhandlende vinproduktion.

Ens behandling er forskellig
For at behandle alle ens skal man behandle dem forskelligt, blev der engang sagt, og det tror jeg kunne være et godt citat for de danske styrelser at have in mente, når man opretter procedure og lignende.

Jeg tror på, at vi i Danmark har god mulighed for at skabe en masse fødevarer på et højt kvalitetsniveau, og jeg glæder mig hver dag over at møde danskere eller gæster fra udlandet, som synes godt om mine produkter, og som tager sig en lille pause og nyder livet lidt, når de besøger mig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00