Analyse af 
Mikala Satiya Rørbech

Fonde risikerer at miste fradragsret for almennyttige uddelinger

Ekspertudvalget bag nye anbefalinger til sanering af erhvervsstøtten fremhæver fondenes fradrag, som et sted, der er penge at hente. De stiller spørgsmål ved samfundsnytten af fondenes almennyttige uddelinger og lægger op til politisk tovtrækkeri om fondenes fradragsordning. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mikala Satiya Rørbech

Mandag eftermiddag landede Frigast-udvalgets rapport med forslag til principper for fremtidens erhvervsstøtte. Udvalget har fået til opgave at komme med anbefalinger til sanering af de nuværende erhvervsstøtteordninger – en urskov af næsten 200 støtteordninger, som årligt koster staten 42 milliarder kroner.

Frigast-udvalgets mandat til at pege på områder, hvor det vil kunne betale sig at sanere erhvervsstøtten, har på forhånd givet kuldegysninger i dele af fondssektoren. Og engagerede fondseksperter har i både Berlingske og Fundats ytret bekymring for, at man måske er i gang med en 'omvendt Robin Hood', hvis man fjerner fondenes fradrag for almennyttige uddelinger for at skaffe penge til blandt andet en lettelse af selskabskatten. 

Den første rapport fra Frigast-udvalget viser, at der er grund til at være på stikkerne. Fondenes fradrag for almennyttige uddelinger fremhæves nemlig, som et område, der bør ses nærmere på.  

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00