Eksterne penge gav professortitler på KU

NOTE: To forskere fra KU fik i 2004 deres professorater efter indstilling fra eksterne sponsorer. "Helt grotesk," siger universitetsekspert.
Kasper FrandsenUffe Laursen

Det er helt grotesk, at det her kan ske. Jeg synes virkelig, at de breve er langt ude.

Jens Erik Kristensen
Ekspert i universitetshistorie og lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole

Debatten om de danske universiteters autonomi har over en længere periode været koncentreret om Videnskabsministeriets rolle. Men nu er Københavns Universitet (KU) kommet under beskyldning for at sælge ud af uafhængigheden og selvstyret. 

Det er bladet Forskerforum, der har fået aktindsigt i korrespondance mellem KU og de eksterne sponsorer af arbejdsmarkedsforskningscenteret FAOS ved KU.

I henvendelser til universitet i 2003 skriver den ene af sponsorerne, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), følgende:  

"DA lægger som bevillingsgiver vægt på, at centerleder Jesper Due og forskningsleder Jørgen Steen Madsen opnår ansættelser som forskningsprofessorer i overensstemmelse med universitets gældende regler," skriver Dagbladet Information.

Ifølge Forskerforum findes der breve fra de andre sponsorer Dansk Industri og lønmodtagerorganisationen CO-Industri med lignende formulering.

Rektor: ikke noget unormalt
De to arbejdsmarkedsforskere blev i 2004 udnævnt til professorer, men selv om DA i brevet sætter specifikke navne på, hvilke to ansatte ved FAOS de gerne ser som professorer, og selv om professoraterne ikke har været opslået eksternt, er der intet odiøst i hverken henvendelsen eller procedurerne, siger KU's rektor Ralf Hemmingsen til dagbladet Information.

0:000:00