Dansk ikke truet på universiteterne

UNIVERSITET: Politikerne vil regelsikre, at universiteterne tager hensyn til det danske sprog. Overdrevet, mener flere universiteter: Dansk er ikke et truet sprog.
Rektorformand Jens Oddershede mener, at universiteterne bedst selv kan sikre det danske sprog.
Rektorformand Jens Oddershede mener, at universiteterne bedst selv kan sikre det danske sprog.Foto: SDU
Uffe Laursen

Vi vil have indskrevet i formålet med universitetsloven, at universiteterne er forpligtede til at tage hensyn til det danske sprog.

Mogens Jensen
Kulturordfører, S
Politikerne frygter, at dansk er på vej til at blive et sprog, der kun tales i universiteternes kantiner, mens undervisningen i stigende grad vil foregå på engelsk. Derfor ønsker flere partier nu regler, der skal sikre dansk som forsknings- og undervisningssprog på universiteterne.

Før jul skrev Folketingets Kulturudvalg således et udkast til en beretning, der skal "pålægge regeringen at forberede et lovforslag, der forpligter universiteterne i Danmark til at drage omsorg for, at dansk fastholdes som videnskabs- og undervisningssprog både på bachelor- og kandidatuddannelserne".

"Vi vil have indskrevet i formålet med universitetsloven, at universiteterne er forpligtede til at tage hensyn til det danske sprog. Men hvordan de vil gøre det, skal de selv afgøre. Det er ikke noget, vi politikere skal blande os i," siger formanden for Kulturudvalget, Mogens Jensen (S), til Berlingske Tidende.

Ubegrundet frygt
Men politikernes frygt for udviskningen af det danske modersmål er ubegrundet, lyder det fra både DTU og RUC.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00