EU går efter markant større forskningsbudget

EU-FORSKNINGSMIDLER: Der er udsigt til, at EU's forskningsbudget bliver markant forøget. Milliarder af euro skal flyttes fra landbrugsstøtte til den forskning, som skal trække Europa ud af krisen. Det fremgår af et internt notat fra EU-Kommissionen.
De fleste europæiske lande er fortsat langt fra Lissabon-målsætningen om, at 3 procent af BNP skal bruges på forskning og udvikling. Det kan et markant forøget forskningsbudget i EU være med til at rette op på.
De fleste europæiske lande er fortsat langt fra Lissabon-målsætningen om, at 3 procent af BNP skal bruges på forskning og udvikling. Det kan et markant forøget forskningsbudget i EU være med til at rette op på. Foto: Santaris
Jørgen Skadhede

Hvis Europa skal være med i det globale kapløb, så skal vi investere mere i forskning, udvikling og innovation.

Bendt Bendtsen
MEP for de Konservative
Fakta
EU's forskningsbudget 2009

50 mia. kr.

5,4 procent af EU's samlede budget.

Danske forskeres ansøgninger hjemtager årligt 2,3 procent af EU's forskningsmidler. I år vil det svare til lidt over 1 mia. kr.

Den danske stat bruger 14,9 mia. kr. på forskning i 2009.

EU-Kommissionen fremlægger sit officielle forslag til en budgetreform i første halvdel af 2011.

EU's næste rammeprogram for forskning 2014-2020 skal forhandles under det danske formandskab i 2012.


Kilde: DANRO, Forsknings- og Innovationsstyrelsen samt Danmarks Statistik

Danske forskere hiver i år mere end en milliard kroner hjem fra EU's forskningsprogrammer. Et beløb som er vokset støt i takt med EU's forskningsbudget. Og EU-midlerne kommer om få år til at spille en endnu større rolle for dansk forskning.

Der er udsigt til en større budgetreform i EU, hvor milliarder af euro skal flyttes fra landbrugsstøtte og regional udvikling til en markant forøgelse af EU's forskningsbudget, der i 2009 beløber sig til cirka 50 milliarder kroner.

Det fremgår af et internt notat fra EU-Kommissionen, som Altinget.dk er i besiddelse af. Her bliver det gjort klart, at Europa med tanke på den nuværende krise og fremtidens udfordringer har brug for en budgetreform med fokus på konkurrencedygtighed, innovation, klimaforandringer og energisikkerhed.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00