Stor mangel på gymnasielærere i naturvidenskab

GYMNASIUM: Manglen på naturfagslærere på gymnasiet er større end hidtil antaget og sender dermed det faglige niveau under pres, mener både gymnasierektorer og -lærere. Politikerne klar til at hjælpe.
Gymnasierne kommer i de kommende år til at tørste efter lærere i naturfag: Mange går på pension, og for få bliver kandidater i fagene.
Gymnasierne kommer i de kommende år til at tørste efter lærere i naturfag: Mange går på pension, og for få bliver kandidater i fagene.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Vi er nødt til at sætte os ned at lave en langsigtet plan og åbne for eksempelvis flere uddannelsespladser, for det er et regulært problem.

Christine Antorini
Uddannelsesordfører for Socialdemokraterne
Fakta
Hovedkonklusioner fra undersøgelsen:

Det almene gymnasium og hf mangler mange lærere i de naturvidenskabelige fag - og det ser ikke lysere ud i fremtiden.

- Mange lærere går på pension i disse år. Næsten 300 matematiklærere og langt over 200 fysiklærere går på pension i årene frem til 2013.

- Der er oparbejdet et stort efterslæb af lærermangel - så det er ikke nok at erstatte én afgående lærer med én ny.

- Lige nu mangler gymnasierne godt 100 fuldtids matematiklærere og 75 fuldtids fysiklærere, som de gerne ville ansætte, hvis de kunne rekruttere dem.

- Der uddannes ikke ret mange kandidater i matematik, fysik, kemi, biologi og geografi fra universiteterne. For eksempel blev der i 2009 kun uddannet 87 kandidater, som kan undervise i matematik og 81 i fysik. Til sammenligning blev der uddannet 330 og 576 kandidater, som kan undervise i henholdsvis dansk og samfundsfag.


Kilde: Rapporten "Gymnasielærere – udbud og efterspørgsel i udvalgte fag nu og fremover"

I de kommende år vil op mod 500 gymnasielærere i fysik og matematik lægge regnemaskinen og formelsamlingerne på hylden for at gå på pension. Men samtidig vil for få unge lærere stå klar til at tage over, og lærermanglen i de naturvidenskabelige fag er faktisk langt større end antaget.

Det viser en ny undersøgelse, som Gymnasieskolernes Rektorforening i samarbejde med en række andre foreninger står bag.

I år bliver eksempelvis uddannet blot omkring 65 nye kandidater i matematik, mens der mangler 100 lærere, og dertil skal man lægge, at det langtfra er alle nyuddannede kandidater, der ender som gymnasielærere.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00