Udflytning af udviklingsjobs skal stoppes

OUTSOURCING: En ny forskergruppe på Aalborg Universitet skal forsøge at dæmme op for udflytning af udviklingsorienterede jobs. Universitetet får støtte fra Industriens Fond.
Tyson W. Lyall
Fakta
Den nye forskergruppe får til huse på Center for Industriel Produktion (CIP) på Aalborg Universitet. Industriens Fond støtter arbejdet med 6 millioner kr., ligesom Aalborg Universitet også selv bidrager. Forskergruppen starter sit arbejde lige efter sommerferien, når det nye professorat er besat.

Kilde: Aalborg Universitet

Det er ikke længere kun produktionen, som de danske virksomheder outsourcer til udlandet. Et stort antal virksomheder flytter i vid udstrækning også vidensstillinger til udlandet. Berlingske Tidende har eksempelvis tidligere i år dokumenteret, at syv ud af de ti mest forskningstunge danske virksomheder i dag har forsknings- og udviklingsafdelinger i Kina.

Industriens Fond og Aalborg Universitet tager nu kampen op mod udflytningerne. Fonden støtter således en ny forskergruppe på Aalborg Universitet, der skal holde fast i de udviklingsorienterede arbejdspladser i Danmark.

Partnerskab er vejen frem
Den nye forskergruppe bliver oprettet på Aalborg Universitets Center for Industriel Produktion (CIP). Gruppens arbejde kommer blandt andet til at bestå i at udvikle modeller for såkaldt strategisk sourcing. Samtidigt skal der også forberedes en masteruddannelse inden for området, som vil gøre det lettere at få den nyeste viden ind i virksomhedernes strategiske beslutninger.

På Aalborg Universitet har man store forventninger til den nye forskningsgruppe, som man samtidig mener, også vil komme den danske industri til gode:

"Området har strategisk betydning for både CIP's fremtidige forskningsprofil og ikke mindst dansk industri. Vi vil fokusere på et tæt samarbejde med et større antal danske partnervirksomheder i projektet," siger professor og centerleder på CIP, John Johansen i forlængelse heraf.

Adm. direktør i Industriens Fond, Mads Lebech, tilføjer i en pressemeddelelse, at projektet især skal give de danske virksomheder en konkurrencefordel i forhold til de mere udviklingsorienterede dele af produktionen.

Innovation
En væsentlig del af del af den nye forskergruppes fokus kommer derfor til at ligge på innovationsniveauet i de danske virksomheder. Det er således langtfra blot på produktionen, at virksomhederne kan mærke den internationale konkurrence.

"Virksomhederne står over for nogle helt nye problemstillinger, både i forhold til at fastholde meningsfyldt produktion i Danmark og at kunne opretholde et højt innovationsniveau," siger centerleder John Johansen.

I forlængelse heraf tilføjer Johan Johansen, at der i det nye projekt endvidere vil blive sat skarp fokus på samspillet mellem virksomhederne og de enkelte leverandører.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00