Debat

Giv næring til vækstlaget af virksomheder

DEBAT: Alt for få danske SMV'er deltager i innovationsprojekter. Det er derfor nødvendigt at styrke de virkemidler, der introducerer SMV'erne til innovationssystemet, skriver dagens debattør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Vi må erkende, at det er nødvendigt at åbne innovationssystemet mod nye aktører.

Ragnar Heldt Nielsen
Direktør i GTS
Af Ragnar Heldt Nielsen
Direktør i GTS - Godkendt Teknologisk Service

Langt de fleste danske virksomheder er små eller mellemstore (SMV'er). Det betyder, at hvis væksten for alvor skal sparkes i gang igen, er det nødvendigt at give næring til vækstlaget af SMV'er.

Problemet er, at offentlige innovationsinitiativer i alt for ringe grad bliver udnyttet af SMV'erne. Det dokumenterer en ny evaluering af offentlig-privat forskningssamarbejde, udført af Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Samme budskab kommer fra en ny rapport fra LO, 'Fremtidens arbejdsmarked - flere og bedre job'. Rapporten påpeger, at det primært er de resursestærke virksomheder, der deltager i innovationsprojekterne.

Skæv fordeling
Og der er da heller ikke tvivl om, at der i dag er en markant skævhed i fordelingen af den danske innovationsstøtte til fordel for virksomheder, der enten allerede er i gang med projekter, eller som i forvejen har kontakt til videnssystemet.

Vi må erkende, at det er nødvendigt at åbne innovationssystemet mod nye aktører, så de kan finde ind til de rette kompetencer og personer i det danske vidensystem.

Sats på videnspredning til SMV'erne
I øjeblikket bliver der satset for ensidigt på at opbygge topviden, mens indsatsen for at få viden ud at virke blandt de små og mellemstore virksomheder ikke følger med. Blot 6 % af Globaliseringspuljen bliver i dag brugt på videnspredning.

Det til trods for, at alle tal viser, at Danmark har brug for at få viden til at virke her og nu. Vi har allerede innovationsinstrumenter, der rammer SMV'erne, og det er helt nødvendigt og afgørende at styrke disse virkemidler.

Innovationstjek viser mulighederne
Et effektivt innovationsinstrument til at åbne op for og introducerer virksomhederne til mulighederne for samarbejde med videninstitutioner, er det såkaldte innovationstjek.

Her kan virksomheden med afsæt i egne behov og udfordringer få et gratis tjek af virksomhedens potentialer og på den baggrund få vejledning om, hvor den bør sætte ind, og hvem der kan hjælpe. Hvad enten det er hos en privat rådgiver, universitetet eller et GTS-institut.

Videnkupon tilfører ny viden
Et innovationstjek er for mange virksomheder første erfaring med vidensystemet og de muligheder, der findes her. Ofte resulterer tjekket i, at virksomheden får øjnene op for et andet succesfuldt innovationsinstrument, nemlig ordningen med videnkuponer.

Videnkuponerne er målrettet små og mellemstore virksomheder, som ikke allerede er i kontakt med innovationssystemet. Med en videnkupon kan virksomheden få 100.000 kr. i støtte til løsning af udviklingsproblemer i virksomheden, som ikke kan klares med standardløsninger på markedet.

Ordningen er konkret og meget ubureaukratisk - og særdeles populær. Sidste gang der var penge til uddeling, røg de 25 mio. kr. i løbet af få uger!

Brug for både-og
Danmark har brug for at opbygge viden højt oppe i videnkæden, men vi har også brug for initiativer, der rammer i bredden. Både innovationstjekket og videnkuponen hører til den type af virkemidler, der åbner døren ind til vidensystemet og giver SMV'er erfaring i at samarbejde med en videninstitution.

I GTS er erfaringen, at når der sættes ind med relevante og konkrete aktiviteter tæt på SMV'erne, så deltager de gerne - og så er en positiv udviklingsspiral sat i gang. Derfor: Danmark har brug for flere direkte SMV-rettede tilbud.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ragnar Heldt Nielsen

Direktør, GTS-foreningen
cand.scient.pol. med specialisering i anvendt datalogi (Københavns Uni. 1996)

0:000:00