Akademikerformand: Letkøbt SU-forslag

SU: Spar på SU'en og skru op for kvaliteten, lød det fra Axcelfutures ekspertpanel i sidste uge. Altinget har stillet Akademikernes formand Lars Quistgaard fem spørgsmål om forslaget.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Mads Bang

Altinget har bedt Akademikernes formand svare på fem hurtige spørgsmål om foreningen Axcelfutures forslag om at omlægge SU'en på kandidatuddannelser til lån og bruge besparelsen til at øge kvaliteten af uddannelserne.

Et ekspertpanel sammensat af Axcelfuture fremlagde fredag en rapport om uddannelsesområdet, og især anbefalingen om at omlægge SU'en til lån på kandidatuddannelsen løb med opmærksomheden. Formanden for de langtuddannedes hovedorganisation Lars Qvistgaard mener forslaget rammer skævt.

Hvad synes du om forslaget om at omlægge SU til lån på kandidaten?
"Det er et grundlæggende opgør om fri og lige adgang til uddannelse for alle uanset om det er de langvarige eller andre uddannelser. Jeg synes det er et opgør med den måde vi hidtil har opfattet uddannelse i vores samfund," siger Lars Qvistgaard.

Hvad synes du om timingen her i forbindelse med trepartsforhandlingerne?
"Der kører så meget i forhold til hvordan vi skal indrette uddannelserne og drøftelsen af taxameteret. Jeg tænker mere, at det er enormt bekymrende, at der kører en diskussion om skattelettelser, og regeringen leder efter hvordan man kan indfri sine løfter om skattelettelser, samtidig. Jeg har svært ved at se, at man lånefinansierer SU'en på kandidatuddannelsen og bruger pengene på kvalitet i uddannelserne," siger Lars Qvistgaard.

Hvorfor tror du ikke pengene bliver brugt på kvalitet?
"Her anviser man en mulighed for at finde penge til skattelettelser. Det er fint, at man prøver at køre et spin, om at de penge kan bruges på kvalitet. Men vi ved godt, at når man kommer ind i den politiske mølle, så er det den brede prioriteringsdagsorden, der tæller. Og der kan vi se, at skattelettelser fylder en del. Og hvorfor er det lige de studerende, der skal betale for kvalitet i uddannelsen. Det svarer lidt til at den syge skal betale for kvaliteten af sin behandling," siger Lars Qvistgaard.

Det er jo en stærk ekspertgruppe Axcelfuture bringer sammen - skal vi ikke lytte, når sådan en flok eksperter taler?
"Alle har lov til at ytre sig. Men man skal også have lov til at gå i rette med de argumenter, de kommer med. Jeg er enormt bekymret for den dagsorden. Det er lidt letkøbt, at sige SU for kvalitet. Vi risikerer, at det kun er de mest priviligerede, der tager en lang videregående uddannelse, fordi de har råd til det," siger Lars Qvistgaard.

Er det ikke rigtigt hvad Carsten Koch siger: At de danske uddannelser er middelmådigt finansieret hvis man trækker SU fra?
"Det har han sådan set ret i. De generelle besparelser betyder, at vi har udfordringer med at få finansieret uddannelserne til den kvalitet, vi gerne vil have. Det er utroligt vigtigt at holde fokus på at have kvalitet i uddannelserne. Jeg køber bare ikke, at det er de unge, de studerende, der skal betale," siger Lars Qvistgaard.

Du kan læse Axcelfutures øvrige anbefalinger her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Koch

Fhv. sundheds- og skatteminister og MF (S), formand for Cervello A/S, ØUCapital, Nærheden P/S, FredericiaC P/S , Byggeselskabet Danmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Lars Qvistgaard

Direktør, Præsteforeningen, fhv. formand, Akademikerne
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MPG (2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024