Debat

Alexandra Instituttet: Testcentre skal kunne matche den digitale udvikling

DEBAT: Virksomheder skal få adgang til den nyeste it-forskning gennem testcentre, som giver mulighed for at teste og udvikle komponenter løbende, skriver Alexandra Instituttets direktører.

Der er behov for at udvide de fysiske testcentre med digitale test, demonstrations- og udviklingsfaciliteter, skriver Niels Husted Kjær og Martin Møller.
Der er behov for at udvide de fysiske testcentre med digitale test, demonstrations- og udviklingsfaciliteter, skriver Niels Husted Kjær og Martin Møller.Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Husted Kjær og Martin Møller
Direktør og vicedirektør, Alexandra Instituttet

Det er godt nyt, at uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) har planer om at samtænke de danske innovationsmidler, som de skriver i en kronik i Børsen

Det er et vigtigt skridt i retningen af at skærpe rollefordelingen og samarbejdet mellem parterne i innovationssystemet. 

Det er i både forskernes og virksomhedernes interesse at få de nyeste forskningsresultater i anvendelse hos virksomhederne, så der kommer vækst og nye arbejdspladser. I særdeleshed indenfor it, der er den stærkeste driver for vækst også i den grønne omstilling. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Test er ikke en engangsforestilling
Ministrene nævner adgang til fysiske state of the art-testfaciliteter som et vigtigt tilbud til danske virksomheder. Det er forståeligt og meget konkret. Danske virksomheder kan komme med deres produkt, få det testet, blåstemplet og så ud på markedet. Så langt så godt. 

Men som digital udviklingspartner oplever vi heldigvis, at mange virksomheder går skridtet videre. De gør i stigende grad deres produkter digitale og kobler dem på nettet, hvilket stiller helt andre krav til udvikling og test.

Det er altafgørende, at virksomhederne har et sted, hvor også deres digitale komponenter kan testes og udvikles løbende.

Niels Husted Kjær og Martin Møller
Direktør og vicedirektør, Alexandra Instituttet

Det udfordrer både virksomhedernes klassiske produktudvikling og forretningsmodel, men det udfordrer også i den grad testopsætningen. Test giver indtryk af en "engangsforestilling".

Men digitale produkter får netop nye funktioner, egenskaber og services i hele deres levetid. De udvikles og lever videre ude på markedet, efter at de forlader samlebåndet. 

Læs også

Udvid testcentre med TDU
Der er derfor behov for at udvide de fysiske testcentre med digitale test, demonstrations- og udviklingsfaciliteter, også kaldet TDU. TDU'er kan for eksempel hjælpe en virksomhed som Hounö, der laver digitale ovne, når de kobler deres ovne på nettet. 

Det betyder, at de nu kan opdatere opskrifter og funktioner centralt og dermed undgå, at de skal have USB-nøgler ude ved hver enkelt ovn for at opdatere. De kan opsamle data og bygge ny forretning på de data, som ovnene indsamler verden over.  

Men det stiller også nye krav til deres sikkerhedscertificering. Nu er det ikke kun de fysiske ovne, der skal testes. Det skal softwaren i ovnene og dataopsamlingen også. Løbende – hver gang produktet opdateres med ny software.   

Test skal derfor også omhandle de digitale komponenter, eksempelvis til at sikkerhedscertificere produkter og sikre, at data er sikre og ikke bliver hacket og misbrugt. 

Behov for digitalt testcenter
Det samme behov har Grundfos og Kamstrup, når de skal bruge den nyeste viden indenfor it-sikkerhed til test og udvikling af deres digitale løsninger i pumper og målere.

Data om borgernes forbrug kan spare energi, og dataopsamling kan optimere pumpens formåen. Men data skal for alt i verden ikke kunne misbruges til overvågning eller indbrud. 

Et digitalt testcenter i den forbindelse kunne være "TDU for IoT-sikkerhed" eller i bredere forstand "TDU for IoT-baserede produkter". Oven i det gør de nyeste simulerings- og beregningsmetoder det faktisk muligt at inspicere produkter og teste dem, inden den første fysiske prototype er produceret. 

Der er mange tilfælde, hvor simulering af produktet, baseret på data, vil tilbyde en billigere og hurtigere udviklings- og testproces og forkorte produktets time to market, så virksomheden kan komme foran konkurrenterne. 

Det er netop hele pointen: Forskningsmidler skaber værdi, når de er med til at få produkter og løsninger hurtigt ud at leve. Og da fremtidens produkter i højere grad er baseret på digital teknologi og software, er det altafgørende, at virksomhederne har et sted, hvor også deres digitale komponenter kan testes og udvikles løbende. 

Specielt fordi produktudviklingen og de nye services, der er forbundet hermed, faktisk først rigtigt tager fart, når det digitale produkt har forladt produktionen. Her anbefaler vi klart digitale TDU som innovationsbooster.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Møller

Forskningsdirektør, Alexandra Instituttet
Ph.d. i Computer Science (Aarhus Uni. 1993)

Niels Husted Kjær

Direktør, Alexandra Instituttet
Mag. Scient i Datalogi, Aarhus Universitet, 2001.

0:000:00