Anbefaling: Skær i antallet af arkitekter og designere

DOKUMENTATION: Regeringsudvalg om kunstneriske uddannelser anbefaler, at man skærer hver tiende plads på arkitektstudiet og hver femte på designuddannelserne.

Foto: Ricky John Molloy/TV2
Mads Bang

Det har været vigtigt for udvalget at se anbefalingerne som en samlet pakke, så vi foreslår dimensionering, men vi anbefaler samtidig en reform af uddannelserne.

Merete Eldrup
Formand for udvalg til fremtidssikring af de videregående kunstneriske uddannelser, adm. dir. TV2
Fakta
For dimittendårgangen i 2012 var bruttoledigheden 1-2 år efter endt uddannelse 27 pct. for arkitekter og 37 pct. for designere. Nyuddannede arkitekter og designere er dermed langt mere ledige end nyuddannede fra andre uddannelser, hvor det tilsvarende tal er 14 pct.

Kilde: Uddannelsesministeriet

Skær ti procent af arkitektuddannelserne og tyve procent af designuddannelserne. Sådan lyder hovedoverskriften i de anbefalinger, som et særligt udvalg om de kunstneriske videregående uddannelser har fremlagt torsdag.

Udvalget kommer med ti anbefalinger, men den helt centrale omkring begrænsning af optaget har været ventet, siden resten af de videregående uddannelser blev dimensioneret i efteråret. Og de tre institutioner, der uddanner arkitekter og designere, kan da også konstatere, at de trods udsigten til en stor nedskæring i optaget har udsigt til en mere nænsom nedskæring end de øvrige uddannelser.

Med uddannelsesministerens dimensioneringsmodel ville arkitekter og designeres beskæftigelsestal på henholdsvis 27 og 37 procent 1-2 år efter endt uddannelse automatisk have medført en nedskæring på 30 procent.

0:000:00