Debat

Anerkend de private uddannelser

DEBAT: FA vil øge sammenhængen og fleksibiliteten i uddannelsessystemet, og det skal ske ved i højere grad at anerkende de private uddannelser. Det vil gøre efter- og videreuddannelse mere attraktivt, mener FA's administrerende direktør, Mariane Dissing.
FA vil finde en metode til at anerkende de arbejdsmarkedsrelevante private uddannelser. Det skal sikre bedre sammenhæng i uddannelsessystemet.
FA vil finde en metode til at anerkende de arbejdsmarkedsrelevante private uddannelser. Det skal sikre bedre sammenhæng i uddannelsessystemet.Foto: Jon Norddahl/FA
Jesper Birch
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det behøver ikke at være svært, dyrt eller bureaukratisk at øge anerkendelsen af private uddannelser.

Man kan starte med at bruge de formelle redskaber til anerkendelse som eksempelvis ECTS og indplacering i kvalifikationsrammen.

Mariane Dissing
Adm. direktør for Finanssektorens Arbejdsgiverforening
Af Mariane Dissing
Administrerende direktør for Finanssektorens Arbejdsgiverforening
 
Danskerne skal uddannes mere, og sammenhæng og fleksibilitet i uddannelsessystemet skal øges.

Det kan de fleste blive enige om. Mange mener også, at det er endnu bedre, hvis der samtidig kan spares på de offentlige finanser.

Jeg mener, at vi kan opnå det hele ved at øge anerkendelsen af private uddannelser. Det vil nemlig give mere sammenhæng, fleksibilitet samt en bedre udnyttelse af de offentlige kroner.

Private uddannelser med kvalitet og relevans
Med private uddannelser tænker jeg på uddannelser, der har kvalitet og arbejdsmarkedsrelevans på niveau med uddannelser i det offentlige uddannelsessystem, men som udbydes af private uddannelsesinstitutioner.

Private uddannelser bruges til at dække kompetencebehov, der ikke opfyldes i det offentlige system. De opfylder ofte nogle brancherettede behov for efter- og videreuddannelse og finansieres af arbejdsgiverne.

Det er seriøse og lødige uddannelser, som har stor værdi på arbejdsmarkedet, men som desværre sjældent giver point i det offentlige uddannelsessystem.

Som eksempel spiller de private uddannelser fra Forsikringsakademiet og Finanssektorens Uddannelsescenter en stor rolle for kompetenceudviklingen i finanssektoren.

Undgå dobbeltuddannelse
Uddannelserne fra det offentlige uddannelsessystem giver en god ballast, men for mange ansatte stopper læringen ikke der.

Arbejdsgiverne efteruddanner dem, og det sker blandt andet på private uddannelsesinstitutioner. Udfordringen opstår, når de ansatte på et tidspunkt i karrieren har brug for at læse videre i det offentlige uddannelsessystem.

Så er de ofte nødt til at starte, hvor de slap – også selvom det betyder, at de skal lære det samme for anden gang, fordi de allerede har lært det på de private uddannelser.

Det er spild af ressourcer for den enkelte, arbejdsgiveren og det offentlige system, og det afholder mange fra at læse videre i det offentlige uddannelsessystem.

Øg uddannelsesniveauet
Jeg foreslår, at vi får en ensartet, systematisk og transparent metode til at anerkende private uddannelser. Dermed vil vi få mere fleksibilitet og sammenhæng i uddannelsessystemet.

Det vil gøre efter- og videreuddannelse mere attraktivt og tilgængeligt.

Uddannelsesniveauet i arbejdstyrken kan løftes hurtigere, og mulighed for brancheskift i tider med høj ledighed kan forbedres.

Jeg ønsker ikke at åbne en ladeport for alle private uddannelser. Det skal kun være uddannelser, der er baseret på seriøs kvalitetssikring og med betydelig relevans for arbejdsmarkedet.

Brug kvalifikationsrammen
Det behøver ikke at være svært, dyrt eller bureaukratisk at øge anerkendelsen af private uddannelser.

Man kan starte med at bruge de formelle redskaber til anerkendelse som eksempelvis ECTS og indplacering i kvalifikationsrammen.

Kvalifikationsrammen skal netop fremme mulighederne for mobilitet og livslang læring og synliggøre veje gennem uddannelsessystemet. Derfor kan den med fordel udvides til at omfatte private uddannelser.

Kvalifikationsrammen bruges også til at sammenligne danske uddannelser med udenlandske og dermed til at lette gensidig anerkendelse. Når det kan lade sig gøre, er det også muligt for private uddannelser inden for landets grænser.

Danmarks Evalueringsinstituts evaluering af den danske kvalifikationsramme for livslang læring viser, at rammen stadig ikke er slået igennem over for aftagerne.

Hvis man udvidede til private uddannelser, kunne det styrke brugen af kvalifikationsrammen generelt. Man er faktisk allerede i gang med en sådan udvidelse i andre lande – vi kan bare kigge over Øresund efter inspiration.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00