AU-forskere føler sig pressede på forskningsfriheden

UNIVERSITETER: Ny undersøgelse bekræfter problemer med forskningsfriheden på AU, særligt den omdiskuterede myndighedsbetjening er udsat for pres fra det politiske system. 

16 procent af forskerne på Aarhus Universitet føler sig pressede på forskningsfriheden. Særligt galt står det til med med de forskere, som laver myndighedsbetjening for ministerier og styrelser. 
16 procent af forskerne på Aarhus Universitet føler sig pressede på forskningsfriheden. Særligt galt står det til med med de forskere, som laver myndighedsbetjening for ministerier og styrelser. Foto: Ritzau Scanpix / Henning Bagger
Toke Gade Crone Kristiansen

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet dokumenterer, at AU-forskere føler sig pressede på ytringsfriheden. 

16 procent af de adspurgte forskere på universitetet har således følt sig udsat for for pres til enten at ændre, udskyde eller undlade at offentliggøre forskningsresultater inden for de seneste fem år, ifølge undersøgelsen.*

Forskningsfriheden er dog særligt truet på myndighedsbetjeningsopgaver, som universitetet udfører mange af for særligt Miljø- og Fødevareministeriet.

Dokumentation

Myndighedsbetjening
Aarhus Universitet udfører i særlig grad myndighedsbetjening for Miljø- og Fødevareministeriet.

Den opgave kom i fokus under det politiske forløb omkring regeringens "Landbrugspakke".

Af Miljø- og Fødevareministeriets kontrakter med Aarhus Universitet fremgår det, at myndighedsbetjening beløber sig til omkring 320 millioner om året til 2021.

Der er derfor tale om en væsentligt budgetpost og en stor opgave for universitetet.

I undersøgelsen defineres myndighedsbetjening som forskning, der betjener nationale og internationale myndigheder og er reguleret af store flerårige kontrakter.

Indtægtsdækket virksomhed
Indtægtsdækket virksomhed omfatter projekter af kommerciel karakter, som finansieres fuldt ud af rekvirenten.

Projektet skal være en naturlig udløber af universitetets almindelige virksomhed og kan efter omstændighederne have forskningsmæssig interesse eller bestå i en rent erhvervsmæssig udnyttelse af universitetets ekspertise eller udstyr.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00