CBS-institutleder: Blockchain kan forbedre sundhedsvæsnet
DEBAT: Med blockchain-teknologi får vi en mulighed for at gentænke vores udskældte sundheds-IT-systemer, skriver Jan Damsgaard, institutleder fra CBS.
Henrik Axel Lynge Buchter
PodcastredaktørAf Jan Damsgaard
Professor og Institutleder ved IT Management på CBS
Blockchain er en af tidens mest spændende digitale teknologier.
Blockchain har potentiale til at forandre sundhedssektoren og andre sektorer på samme måde, som e-mail har udfordret postvæsenet.
Mange peger på Blockchain som en af de mest disruptive teknologier siden internettet. Blockchain er en teknologi, der ændrer på magtforholdet for, hvordan man deler data.
Skriv til [email protected]
Det er slut med for eksempel, at en offentlig myndighed eller en region har enekontrol over ’sundhedsdata’, da den samme journal ligger på alles PC eller server i krypteret form.
Teknologien giver i sig selv mulighed for at få adgang til data mellem partnere i et netværk uden brug af en traditionel dørvogter, der våger over ”den store elektroniske patientjournal”.
Men hvad hvis man vender vrangen ud og i stedet gør data til en fælles ressource, der ligger uden for den enkelte aktør, og patienten selv giver sit samtykke i form af en dekrypteringsnøgle til de relevante sundhedsaktører.
Jan Damsgaard , professor og Institutleder ved IT Management på CBS
Hvis bare sundhedsvæsenet vidste, hvad sundhedsvæsenet ved!
I sundhedsvæsenet er data både en kæmpe hjælp til at finde den rette behandlingsform, men samtidig er data en kæmpe udfordring: Hvor er data? Hvem har adgang? Er dette den seneste data? Er der andet relevant data, som bør tages med i diagnosticeringen?
Data er spredt hos mange forskellige aktører. Der er den praktiserende læge, der er speciallægen, der er laboratorier, der er sygehuse, og der er en myriade af forskellige aktører, som alle genererer og har brug for data.
I dag er data spredt hos de forskellige aktører, og der er ikke noget samlet overblik.
Vend vrangen ud
Da alle i sundhedsvæsenet sidder med hver deres lille uafhængige sæt af data, som er ordnet på hver deres særlige måde, bruges der mange ressourcer på at sammenligne, kombinere og revidere sundhedsdata.
Men hvad hvis man vender vrangen ud og i stedet gør data til en fælles ressource, der ligger uden for den enkelte aktør, og patienten selv giver sit samtykke i form af en dekrypteringsnøgle til de relevante sundhedsaktører?
Hver gang data bliver generet, vil det blive lagt på patientens blockchain i krypteret form, så kun autoriserede myndigheder vil have adgang til den.
Herefter vil data ikke findes i flere udgaver. Alle vil kigge på den samme data, og ingen vil være i tvivl om, at der ikke findes data, som er blevet overset.
Man kunne endda forestille sig at give læger i udlandet kortvarigt adgang ved en akut indlæggelse eller ved et ulykkestilfælde. Den udenlandske læge vil øjeblikkeligt kunne afgøre, om man har allergier eller tager medicin, som har betydning for den akutte behandling.
Retten til at blive glemt
Ligesom man med den rette nøgle kan autorisere forskellige sundhedsfaglige aktører til at få adgang, kan man også fjerne adgangen ved at lukke for bestemte nøgler.
Her er fordelen, at den enkelte aktør ikke længere har adgang, og derfor behøver man ikke bekymre sig om, hvorvidt at ens personlige sundhedsdata ligger hos ens tidligere praktiserende læge eller flyder i kopi rundt i sundhedsvæsenet.
Dels har lægen aldrig haft data, men kun adgang til at læse den, dels kan lægen ikke få adgang til den nuværende data uden en valid dekrypteringsnøgle.
Den elektroniske patientjournal er syg
De sidste 30 år er der alene i Danmark postet milliarder af kroner i at udvikle elektroniske patientjournaler. Ideen og hensigten har været god, men designet og implementeringen har mildest talt været mangelfuld.
Selv i dag mangler helt basale funktionaliteter, og data opleves som låst snarere end flydende let tilgængelig på tværs i sundssektoren.
Med blockchain-teknologi får vi altså en mulighed for at gentænke vores udskældte sundheds-IT-systemer, da den i sit design elegant løser udfordringer, som tidligere virkede uoverkommelige.
Ny debat: Hvad kan vi bruge blockchain til?
Blockchain bliver nævnt som den næste mulige digitale revolution. Men hvad har teknologien potentiale for at revolutionere, hvornår er det muligt at implementere, og hvorfor er det eventuelt noget, Danmark bør kaste sig ud i?
Det har Altinget spurgt en række aktører inden for området om.
Mød panelet her.