Danmark bruger færre penge på arktisk forskning end for syv år siden

Danske universiteter og øvrige institutioner brugte i 2020 syv procent mindre på arktisk forskning, end de gjorde for syv år siden.

Foto: Ilisimatusarfik
Andreas Krog

Avisernes spaltemillimeter med omtale af Arktis og befolkningens interesse for Arktis er steget voldsomt de senere år. Til gengæld er forskningsbudgetterne gået den stik modsatte veje. 

Der bruges således færre penge indenfor rigsfællesskabet på såkaldt polarforskning i dag end der gjorde for syv år siden. Det viser en ny opgørelse, som Uddannelses- og forskningsministeriet har lavet.

Rigsfællesskabets institutioner afholdt i 2020 udgifter til polarforskning for i alt cirka 724 millioner kroner. I 2013 havde Rigsfællesskabets institutioner et næsten identisk udgiftsniveau på cirka 723 millioner kroner.

Omregnes 2013-tallene imidlertid til 2020-priser, er der for 2020 tale om et fald på cirka 51 millioner kroner, svarende til cirka 7 procent.

Til sammenligning skete der i perioden 2013-2019 omvendt en realstigning i de offentlige udgifter til forskning og udvikling, som steg fra cirka 21 milliarder kroner til cirka 25 milliarder kroner. 

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00