Danmark køber israelske våben for 1,7 milliarder kroner

Det danske forsvar har torsdag indgået en kontrakt med den kontroversielle israelske våbenproducent Elbit Systems om levering af artilleri og raketkastere for mere end 1,7 milliarder kroner.

Foto: Den filippinske hær
Andreas Krog

Præcis en uge efter at SVM-regeringen annoncerede, at Forsvarets spritnye CAESAR-artillerisystem skal doneres direkte fra fabrikken i Frankrig til fronten i Ukraine, har chefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen været på powershopping i Israel hos den kontroversielle våbenproducent Elbit Systems.

Her har generalløjtnanten ikke kun købt for mere end 800 millioner kroner nyt artillerisystem af mærket ATMOS til erstatning for CAESAR-systemet. Han har også brugt mere end 940 millioner kroner på raketkastere af mærket PULS. Det erfarer Altinget fra flere kilder. 

Læs også

Helt specifikt har FMI-chefen købt 19 ATMOS-systemer til i alt 805,2 millioner kroner og otte PULS-systemer til 942,7 millioner kroner. I alt at betale 1,748 milliarder kroner.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har fået forsvarsforligskredsens accept af milliardindkøbet, der nu skal forelægges Folketingets finansudvalg.

”Donationen til Ukraine efterlader et kritisk kapacitetshul i Forsvaret. Derfor er det en rigtig god og vigtig nyhed, at regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om hurtigst muligt at anskaffe ikke bare nye artillerisystemer, men også raketkastesystemer.

Raketkasterne anskaffes som supplement til de nye artillerisystemer. Det er vigtigt for Forsvaret og det er vigtigt i forhold til, at Danmark kan leve op til sine forpligtelser i NATO,” siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse torsdag aften. 

Leveres langt hurtigere

Når valget faldt på ATMOS fra Elbit, så skyldes det først og fremmest, at systemerne kan leveres langt hurtigere end konkurrenternes systemer, erfarer Altinget. 

Elbit Systems

Pensionsselskaber og banker over hele verden ikke vil investere i Elbit Systems. Det skyldes, at virksomheden blandt andet leverer overvågningsudstyr og anden teknologi, som det israelske forsvar bruger på Vestbredden.

Danmarks to største pensionsselskaber PFA Pension og Danica Pension er blandt dem, der ikke investerer ikke i Elbit Systems.

Allerede i starten af foråret kan den første lastbil med ATMOS-systemet monteret rulle ind på Hærens store øvelsesterræn ved Oksbøl i Vestjylland, og de artillerister, der nu må vinke farvel til deres franske CAESAR-kanoner, kan begynde at lære systemet at kende og træne på det. Det er dog kun til låns.

Men i starten af 2024 kommer yderligere 12 systemer og de sidste 7 følger i efteråret 2024. 

Samtidig får Hærens folk de otte PULS-raketsystemer leveret to ad gangen fra juni i år frem til februar næste år. 

Ifølge Altingets oplysninger, så ville to konkurrerende artillerisystemer først kunne leveres om henholdsvis 24 og 30 måneder. Franske CAESAR - magen til det vi giver til Ukraine - til en pris på 665 millioner kroner. Og koreanske K9 Thunder til en pris på 988 millioner kroner. 

Så på trods af, at man kunne få et system 140 millioner kroner billigere, så valgte Forsvaret altså at prioritere hurtig levering. 

Kom ud som vinder

Når valget er faldet på Elbit Systems og ATMOS, så hænger det også sammen med, at Forsvaret faktisk allerede en gang har evalueret systemet og fundet det velegnet til brug i den danske hær.

I 2015 kom ATMOS nemlig ud som vinder af FMI’s evaluering af ATMOS, CAESAR og det koreanske artillerisystem K9 Thunder. Derfor anbefalede Forsvaret politikerne at anskaffe ATMOS til Hæren.

Læs også

De radikale var dog ikke vilde med ideen om at give ordren på omkring 600 millioner danske kroner til Elbit. 

Derfor opfandt daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) angiveligt en forklaring om, at det var nødvendigt at sætte penge af til renovering af en forulykket helikopter. Og derfor var der ikke på det tidspunkt råd til at købe artilleri.

Derefter evaluerede FMI påny ATMOS og CAESAR fra den franske producent Nexter. Denne gang kom man frem til, at en særlig version af CAESAR med danske tilpasninger var det bedste system. Og i 2017 underskrev man en kontrakt med Nexter på levering af i alt 19 CAESAR-systemer. Det er de systemer, der nu sendes til Ukraine.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00