Debat

Danmark skal tiltrække forskertalenter

DEBAT: Vi har brug for, at skarpe hjerner vælger deres karrierevej i Danmark, mener formanden for Det Frie Forskningsråd Jens Christian Djurshuus. Derfor bevilger Det Frie Forskningsråd nu 210 millioner kroner til Sapere Aude-programmet, der skal gøre det mere attraktivt for forskertalenter at realisere deres forskning i Danmark.
Susie Lund

Bachelorstuderende i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for nyhedsportalerne Forskning & Innovation og Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Christian Djurhuus
Formand, Det Frie Forskningsråd

I nærmeste fremtid slår seks udenlandske forskere sig ned i Danmark for at fortsætte deres karriere her til fordel for dansk forskning og det danske samfund. Desuden vender to danske forskere bosat i udlandet tilbage til Danmark for at videreføre deres forskning her. Det gør de, fordi de har fået en af Det Frie Forskningsråds prestigefyldte Sapere Aude-bevillinger, der gør dem i stand til at realisere de ambitiøse mål, de har sat for deres forskning.

Konkurrence om skarpe hjerner
For forskere er der, hvor pengene er - om det er i Danmark eller udlandet. Derfor ligger Danmark i benhård konkurrence med resten af verden om at tiltrække de allerstørste forskertalenter. Især USA og Asien har med kraftige investeringer i forskning formået at tiltrække forskere fra hele verden, som ikke har kunnet realisere deres videnskabelige ambitioner i deres hjemlande. Danske forskere rejser også i stort omfang ud for at forske, blive klogere og lade sig inspirere i de bedste forskningsmiljøer, der har kunnet lokke med kolleger, ressourcer og faciliteter, som Danmark ikke i samme grad har kunnet tilbyde.

Fakta
Bland dig
Vil du også deltage i debatten på Altinget | Forskning & Innovation? Så send dit indspark til [email protected]

Det skal de blive ved med. For hvis vi skal være ærlige, ligger de fleste af denne verdens fremragende universiteter uden for Danmarks grænser. Og man bliver ikke en fremragende forsker, hvis man ikke sørger for at rejse ud engang imellem. Men vi ser gerne, at de vender hjem igen.

Spar ikke på forskningsbevillinger
Det Frie Forskningsråd oprettede for et par år siden forskerkarriereprogrammet Sapere Aude, fordi vi kunne se, at der er et stort behov for at skabe tydelige karriereveje og fastholde de mest talentfulde yngre forskere i forskningen i Danmark. At programmet har succes med både at fastholde og tiltrække de skarpeste hjerner, er de otte ovennævnte forskere, der nu vender næsen mod Danmark, et godt eksempel på.

Det Frie Forskningsråd oprettede for et par år siden forskerkarriereprogrammet Sapere Aude, fordi vi kunne se, at der er et stort behov for at skabe tydelige karriereveje og fastholde de mest talentfulde yngre forskere i forskningen i Danmark.

Jens Christian Djurhuus
Formand, Det Frie Forskningsråd

Men vi kan med fordel tiltrække endnu flere. Derfor skal vi skabe stærke forskningsmiljøer, der fremmer brain gain frem for brain drain. Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-program er et godt middel til at bringe endnu mere topklasse ind i de danske forskningsmiljøer. Men programmet gør det selvfølgelig ikke alene. Derfor håber vi, at Folketingets partier bakker op om forskningen, når finansloven 2013 skal forhandles på plads. Forskningsbevillinger er en af de sikreste investeringer i fremtiden med et stensikkert afkast i form af samfundsmæssig vækst. Og derfor et dårligt sted at spare.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Christian Djurhuus

Professor emeritus, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1970) , dr.med. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00