Debat

Dansk innovation sendt til tælling

DEBAT: Der vil komme færre nye iværksættervirksomheder med udspring i de danske innovations- og forskningsmiljøer i de kommende år. Det kan betyde, at vi står over for en forskningsmæssig dødsspiral, skriver Vækstfondens direktør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Motzfeldt,
direktør for Vækstfonden

Hver morgen, når jeg lader blikket glide igennem aviserne, må jeg konstatere, at der bliver kortere og kortere mellem ord og begreber som: subprime-krise, mulig recession og finansielle markeder i knæ. Og selvom de nordamerikanske boligejere er mere under beskydning og tættere på den allerforreste frontlinje end mig selv og mine naboer, så er økonomien skruet sådan sammen, at storm et sted i verden som minimum giver bølgeskvulp alle andre steder.

Og nogle særdeles store skvulp har ramt det danske investormiljø; det mærker vi som ventureinvestorer meget tydeligt. Det er ganske enkelt sværere end på noget andet tidspunkt, jeg kan huske, at rejse nye penge til ventureselskaberne. 

I sidste ende kommer det til at betyde, at vi må sætte tempoet ganske kraftigt ned, når det drejer sig om innovation i vækstvirksomheder. Og det er brandærgerligt. Historisk er det sådan, at investorer reber sejlene i dårlige tider, og når klimaet er i bedring, bliver forsigtigheden langsomt pakket væk.

Der vil komme færre nye iværksættervirksomheder med udspring i de danske innovations- og forskningsmiljøer. Og det kan desværre betyde, at vi står over for en nedadgående spiral.

Christian Motzfeldt
Direktør, Vækstfonden

Mindre attraktivt at blive forsker
Kort fortalt, så må vi se i øjnene, at de nærmeste år kommer til at stå i konsolideringens tegn. Hvis vi er heldige. Der vil komme færre nye iværksættervirksomheder med udspring i de danske innovations- og forskningsmiljøer. Og det kan desværre betyde, at vi står over for en nedadgående spiral.

Hvis udsigterne til at fortsætte som vækstiværksætter med baggrund i forskningsmiljøerne bliver reduceret væsentligt, så bliver det mindre attraktivt at blive forsker med fokus på et marked. Det betyder så, at der bliver færre forskere og en mindre base af potentielle, forskningsbaserede vækstiværksættere at tage af. Og sådan kan det fortsætte.

Det er en udfordring, som vi skal tage ganske alvorligt. Som samfund bliver vi drænet for viden, og der bliver færre kræfter at trække på, når vi skal finde ud af, hvordan vi får finansieret velfærdsstaten i fremtiden. For i en verden, hvor der er mange, der både kan sy skjorter billigere, end vi kan, og levere gedigen højteknologi til særdeles konkurrencedygtige priser, er vores chance at være lidt bedre end de andre indbyggere i den globale landsby til at få gode ideer, der kan omsættes til vækstvirksomheder.

De modige vinder
Det kan godt lyde som et klassisk stykke "send flere penge"-retorik, men sagen er den, at de institutionelle investorer kunne foretage nogle særdeles gode investeringer, hvis de gik ind i markedet nu. Fordi markedet er i knæ, kan investorerne hente en pæn gevinst alene på den konto, fordi de kan købe virksomhederne billigere. Og så er der i øvrigt brug for flere penge i det danske venturemarked. Vi har beregnet, at det drejer sig om 20 mia. kr. over de næste 4-5 år.

Så vi har brug for investorer, der tør kaste forsigtigheden over bord og investere i innovative, forskningsbaserede danske virksomheder. Og vi kan faktisk som samfund ikke rigtigt undvære den slags virksomheder. For som vi i Vækstfonden har beregnet, så er beskæftigelsen i venturefinansierede virksomheder kendetegnet ved en årlig vækst på cirka 20 pct., en årlig vækst i omsætningen på godt 60 pct., og en eksportvækst på over 55 pct.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Motzfeldt

Bestyrelsesformand, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Better Energy, Heartcore Capital, Triangle Energy Alliance, Ebbefos Holding
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00