Debat

DEA: Gode takter i ny innovationsfond

DEBATPANEL: Regeringens udspil til en Innovationsfond er overvejende positivt. Men det er afgørende, at fonden ikke kun kommer til at løbe efter kortsigtede innovationsmål. Det skriver Bjarne Lundager Jensen, vicedirektør i tænketanken DEA.
Foto: www.dea.nu
Tilknyttet som universitetspraktikant på portalerne Altinget | Fødevarer og Altinget | Uddannelse. Kandidatstuderende i socialvidenskab og kommunikation på Roskilde Universitet med fokus på journalistik og politisk kommunikation.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Lundager Jensen 
Vicedirektør i tænketanken DEA

Regeringen spillede i sidste uge ud med et forslag til en "Innovationsfond", der nu skal forhandles politisk. Planen er at samle Det Strategiske Forskningsråd, Rådet for Teknologi og Innovation samt Højteknologifonden i én slagkraftig fond, som har til opgave at fremme vækst og beskæftigelse gennem styrket innovation.

Et mere forenklet offentligt innovationssystem er helt afgørende. Derfor er det da også overvejende positivt, at regeringen i sit forhandlingsoplæg til Danmarks Innovationsfond foreslår at samle relevante ordninger i én fond.

Jeg hilser også forslaget om, at den nye fond skal være drevet af samfundsudfordringer, velkommen. Dels indikerer forskning, at en efterspørgselsorienteret tilgang kan fremme mere effektivt samspil mellem forskning og erhvervslivet, og dels styrker det danske virksomheders og videninstitutioners chancer for at komme på banen i forhold til EU's Horizon 2020.

Fakta
I december 2012 lancerede regeringen den nye nationale innovationsstrategi "Danmark - Løsningernes land". Altinget | Forskning & Innovations debatpanel diskuterer innovation i Danmark, og nogle af aktørerne inden for området kommer med deres bud på, hvordan vi styrker de innovative miljøer i Danmark.  

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Så langt så godt. Der er dog også en række opmærksomhedspunkter i forslaget, som bør adresseres i de videre forhandlinger omkring formen af forsknings- og innovationssystemet.

Erhvervsliv ombord
Regeringen lægger op til, at fonden skal være mere slagkraftig end den eksisterende Højteknologifond og dermed sikre yderligere vækst og beskæftigelse i erhvervslivet. Hvis det skal lykkes, skal fonden have erhvervslivet med ombord - for det er de danske virksomheder, der skal løfte innovationsbyrden.

Der er ikke noget i vejen med at plukke lavt hængende frugter, men det må ikke ske på bekostning af plantning og vedligeholdelse af de spirende træer, som danske forskere og virksomheder vil kunne høste fra ikke blot de næste fire år, men de næste fire årtier.  

Bjarne Lundager Jensen
Vicedirektør i DEA

Desuden er det vigtigt, at Innovationsfonden tænkes ind i det overordnede forsknings- og innovationssystem. Tidligere evalueringer, bl.a. udført for Uddannelsesministeriet, har konkluderet, at der har været en uklar arbejdsdeling og mangelfuld koordinering og samarbejde mellem organer og ordninger. Det problem håndteres kun delvist ved sammenlægningen af tre organer til ét.

Selv om det som nævnt er positivt med en efterspørgselsorienteret tilgang, er der også en risiko for, at fonden kommer til at løbe efter kortsigtede innovationsmål.

Den bekymring er særlig aktuel i lyset af forventningen om, at de kommende Innovationspartnerskaber skal frembringe resultater inden for tre til fire år.

Innovationsfonden skal sikre teknologiske gennembrud
Der er ikke noget i vejen med at plukke lavt hængende frugter, men det må ikke ske på bekostning af plantning og vedligeholdelse af de spirende træer, som danske forskere og virksomheder vil kunne høste fra ikke blot de næste fire år, men de næste fire årtier.

Innovationsfonden skal derfor også sikre, at der investeres offentlige ressourcer i at fremme excellent strategisk forskning, der kan danne udgangspunkt for nye videnskabelige og teknologiske gennembrud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Lundager Jensen

Direktør, Efterskoleforeningen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00