Debat

Der er penge i det grønne skidt

DEBAT: Grøn innovation er vejen frem for Danmark, men halvdelen af investeringerne i miljøteknologisk innovation går ud af landet. Det er ikke godt nok, skriver Vækstfondens direktør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Motzfeldt
direktør, Vækstfonden

Hen over jul og nytår var jeg på ferie i Indien. Det var fantastisk at opleve, hvor meget der sker. Og hvor stolte de er over at være på vej mod en status af økonomisk stormagt. Væksten er enorm, og en befolkning på flere hundrede millioner er ved at få status af middelklasse.

Denne middelklasse er stærkt på vej mod samme forbrugsmønster som os. Og der kommer hvert år flere millioner nye medlemmer af klassen.

At indfri deres ønsker til velstand og forbrug kræver meget mere energi og vil føre til endnu større træk på verdens knappe ressourcer. Læg dertil, at kineserne, østeuropæerne og sydamerikanerne også er inde i samme udvikling som inderne, så står det klart, at verden står over for en række ganske alvorlige miljøproblemer.

Over en bred kam skal dansk miljøivværksætteri blive stærkere. Universiteterne og forskningsverdenen skal blive bedre til at spinde grønne projekter ud, og virksomhederne skal blive bedre til at gribe projekterne og føre dem til markedet.

Christian Motzfeldt
Direktør, Vækstfonden

Alt for mange mennesker har ikke adgang til rent vand, og i mange asiatiske byer holder en vedvarende smog indbyggerne fra at se solen i de lyse timer. Samtidig står det klart, at vi ikke kan få olie op af jorden i det tempo, som væksten kræver. Men hvor der er store problemer, er der også store muligheder.

Når man går rundt i Delhi, Bangalore, Shanghai eller for den sags skyld hænger fast i trafikken på Motorring 3, er det nærliggende at tænke på potentialet i at bygge nye danske virksomheder op, der tager udgangspunkt i at løse disse problemer.

I øvrigt helt naturligt, når man beskæftiger sig med iværksætteri: Identificér et problem og kom op med en løsning, som kunder er villige til at betale godt for at få løst.

Derfor er det essentielt, at vi herhjemme får gang i iværksætteri og innovation inden for cleantech, som er et samlende begreb for vedvarende eller ren energiteknologi og miljøteknologi.

Perspektiverne er enorme, og i Danmark har vi en række spidskompetencer, der anvendt rigtigt vil kunne skabe fundamentet for succesfulde globale virksomheder. De miljøteknologiske kompetencer, som vi har opbygget gennem virksomheder som f.eks. Grundfos, Danfoss, DONG, Vestas, Novozymes og Danisco, parret med et fremragende forskningsmiljø og en ganske sund iværksætterkultur gør, at vi har alle kort på hånden for at komme med helt i front.

I USA er det budskab gået klart ind hos både investorer og iværksættere, og cleantech er det hastigst voksende, venturefinansierede forretningsområde og ligger nu på tredjepladsen, når det gælder evnen til at tiltrække kapital fra ventureselskaberne. I 2007 tiltrak cleantech-iværksættere i USA således fire mia. dollars fra deres investorer.

Halvdelen går til udlandet 
De danske ventureinvestorer er sådan set også godt med. Andelen af den danske venturekapital, som går til cleantech, er steget fra 7 pct. i 2006 til 12 pct. i 2007 - eller godt 200 mio. kr.

Men over halvdelen af investeringerne går til udenlandske virksomheder, hvilket understreger behovet for et stærkere fokus på investeringsmulighederne i Danmark.

Over en bred kam skal dansk miljøinnovation blive stærkere. Universiteterne og forskningsverdenen skal blive bedre til at spinde grønne projekter ud, og virksomhederne skal blive bedre til at gribe projekterne og føre dem til markedet.

I Vækstfonden ser vi meget gerne, at cleantech bliver et lige så stort forretningsområde i Danmark som i USA. Men det er nu, at det globale tog kører, det er nu, vi skal bestille plads, hvis vi skal med i forreste vogn, som tilfældet var med vindmølleeventyret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Motzfeldt

Bestyrelsesformand, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Better Energy, Heartcore Capital, Triangle Energy Alliance, Ebbefos Holding
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00