DI: Nedtur for teknisk forskning koster vækst

FORSKNING: Det rammer væksten særlig hårdt, at regeringen sparer på teknisk forskning, lyder det fra DI. Advarslen bakkes op af ingeniørerne i IDA.

DI har i en årrække peget på behovet for at styrke den tekniske forskning. Nu advarer den store erhvervsorganisation om, at det går den forkerte vej med de seneste besparelser på forskningen. <br>
DI har i en årrække peget på behovet for at styrke den tekniske forskning. Nu advarer den store erhvervsorganisation om, at det går den forkerte vej med de seneste besparelser på forskningen.
Foto: Frederik Marker Hansen/Altinget.dk
Mads Bang

Det er liv eller død for virksomhederne at være først med viden. Det kan koste vækst og virksomheder, at vi ikke får skabt nogle nye virksomheder, men også at vi ikke får løftet niveauet i de virksomheder, vi allerede har.

Charlotte Rønhof
Underdirektør, DI
Fakta
Danmark i bund

"Teknisk videnskab fylder, på trods af fordoblingen af forskningspengene fra 2007 til 2014, kun 13 pct. i 2014. Det står i kontrast til, at 43 pct. af virksomhederne peger på teknisk videnskab som særlig relevant for dem."

"Der er 24 OECD-lande,der relativt set prioriterer teknisk forskning højere, end Danmark gør.
Eksempelvis afsætter Finland, Tyskland og Sverige henholdsvis 26, 22 og 21 pct. af deres offentlige forsknings-
midler til teknisk forskning.
Samtidig prioriterer 22 OECD-lande relativt set naturvidenskabelig forskning højere end Danmark."


Kilde: DI Indsigt

Det koster Danmark vækst og arbejdspladser, når besparelser - og investeringer - i dansk forskning spredes ud over alle forskningsområder. Politikerne skal øge den tekniske forsknings andel af forskningsmidlerne, lyder det fra den store erhvervsorganisation DI, som bakkes op af ingeniørerne i IDA.

DI har gennem en årrække peget på, at den danske investering i teknisk og naturvidenskabelig forskning er for lille. Især fordi virksomheder med store forskningsafdelinger- på tværs af sektorer - efterspørger teknisk, naturvidenskabelig og også sundhedsvidenskabelig forskning.

Med den seneste finanslov er situationen gået fra skidt til værre, lyder det nu fra DI. De store besparelser på blandt andet Innovationsfonden og EUDP rammer især de tekniske og naturvidenskabelige forskningsområder ekstra hårdt.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00