Carlsbergfondets direktør siger farvel til elefanten i rummet

Danmarks ældste erhvervsdrivende fond har fået en direktør, som insisterer på, at samfundet har brug for den videnskabelige samtale på tværs af forskning, civilsamfund, politik og kunst. Og så har han sagt endegyldigt farvel til elefanten i rummet.

Lasse Horne Kjældgaard er den første direktør i Carlsbergfondets lange historie. Han blev ansat på baggrund af en histoisk fornyelse af fondets organisation, som blandt andet skal sikre mere lige vilkår for de mange forskere, som bejler til fondens bevillinger.
Lasse Horne Kjældgaard er den første direktør i Carlsbergfondets lange historie. Han blev ansat på baggrund af en histoisk fornyelse af fondets organisation, som blandt andet skal sikre mere lige vilkår for de mange forskere, som bejler til fondens bevillinger.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Mikala Satiya Rørbech

Der er en mindre ombygning i gang hos Carlsbergfondet. De smukke højloftede lokaler overfor Glyptoteket og Tivoli i midten af København er ved at blive sat i stand og malet, så det er ikke alle steder, man kan kigge helt ind.

Desværre, for Carlsbergfondets direktør Lasse Horne Kjældgaard ville ellers gerne have vist os det hele. Også ind i det efter sigende andægtighedsfremkaldende bestyrelseslokale, hvor fondets bestyrelse gennem 147 år har siddet og vendt tomlen op og ned til håbefulde forskere, som søger midler til deres forskning.

Så vi nøjes med et kig på etagen ovenover. Her holder det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab til. Det er landets ældste forskerklub med danske og udenlandske navne som Ludvig Holberg, Niels Bohr, Holger Bech Nielsen og biografaktuelle Oppenheimer på medlemslisten.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00