DSF: Lån skal ikke være studerendes primære indtægt

DEBAT: Man har et forkvaklet forhold til penge, når man direkte opfordrer studerende til at ignorere røde tal på kontoen og bare låne lidt mere. Det skriver DSF's formand, Yasmin Davali.

Af Yasmin Davali
Formand, Danske Studerendes Fællesråd

Jeg er opdraget med, at man ikke bruger penge, man ikke har. Hvis pengene ikke står på kontoen, så er det bare ærgerligt, så må man leve for mindre.

Den tilgang til penge kommer givetvis af at være vokset op i et hjem, hvor budgettet var stramt, og hvor udgangspunktet var, at hvis man brugte for mange penge den ene måned, så manglede de den næste.

Derfor var store investeringer ikke noget, man bare lige gjorde - det var noget, man sparede op til.

Lån skal være hele grundlaget
Det strider derfor også imod alt, jeg er vokset op med, når en række aktører fra den bedre stillede del af den danske befolkning taler for en såkaldt “omlægning” af SU’en til lån. For det første er det, de foreslår, ikke en omlægning. Det er en afskaffelse af SU’en på kandidatuddannelserne.

I stedet vil man indføre en låneordning, der, bevares, har en mulighed for eftergivelse af en del af gælden, men som altså stadig er lån. Det er i hvert fald tilfældet, hvis man bliver ved med at stile efter norsk forbillede. Her er stipendiet reelt afskaffet og erstattet at en låneordning.

For det andet vidner det om et, efter min mening, forkvaklet forhold til penge, når man direkte opfordrer studerende til at ignorere røde tal på kontoen og bare låne lidt mere.

I forvejen er der rigtig mange studerende, som er nødsaget til at tage lån for at komme gennem deres studietid - blandt dem er der en overvægt af unge fra hjem, hvor forældrene ikke har mulighed for at spæde til, når SU’en ikke rækker længere.

Nu beder man altså studerende om at optage lån for at kunne leve. Vi er ude over, at lånet bliver et supplement til en SU, man ikke kan leve af. Det skal i stedet være hele den studerendes indtægtsgrundlag.

Ironien driver ned af væggene, når det netop er aktører, der italesætter sig selv som værende økonomisk ansvarlige, der nu synes, at lånoptag bare er noget, man lige gør. Og jeg er sådan set ikke i tvivl om, at de selvsamme aktører og politikere ville være de første til at gå til i en forargelsesrus, hvis der var andre samfundsgrupper, der havde lån som deres primære indtægt.

Fremtidig indtjening er ligegyldig
Der er flere eksempler på undersøgelser, der giver mig ret i, at det med at gældsætte sig primært er noget, man bare lige gør, hvis man aldrig for alvor har stået i en situation, hvor det var nødvendigt.

At det med at låne sig ud af at kunne betale sin husleje og en tur i Netto er markant sværere for den del af befolkningen, der ikke kommer fra akademiske hjem, og at det netop er den gruppe studerende, som i højere grad fravælger uddannelse, når det at tage en uddannelse er forbundet med gældsættelse.

Derfor er argumentet om, at os, der tager en akademisk uddannelse, alligevel kommer til at have relativt høje lønninger og derfor sagtens kan undvære vores SU, mens vi studerer, ubrugeligt. Hele pointen er netop, at vores SU er forudsætningen for at tage en uddannelse. Hvis SU’en forsvinder, er der færre af os, der kommer til at tage en uddannelse.

Og i det tilfælde er det altså fløjtende ligegyldigt, hvad vi ville have tjent, og hvilke skattelettelser vi havde fået i fremtiden, hvis vi havde taget en akademisk uddannelse, og den akademiske uddannelse i øvrigt havde ført en høj indtægt med sig.

Hele pointen med, at SU’en er et universelt velfærdsgode, er, at vi har hjælp fra staten, når vi ikke har så meget, og giver, når vi har. En afskaffelse af SU’en ville være at tage penge ud af vores budgetter, når de er strammest, for at give os flere penge, når vi har mest. Og så går pointen med SU jo ligesom af den.

Forrige artikel DF: Drop SU-fordommene DF: Drop SU-fordommene Næste artikel Genlæs debatten om SU Genlæs debatten om SU
 • Anmeld

  Martin · Studerende / Jobsøgende

  Kviklån er ikke vejen frem for en studerende

  Jeg kan godt se pointen i at nogle af SU midlerne kan udbetales som et lån til de studerende på gode markedsvilkår. Men man må ikke sætte SU støtten så langt ned, at de studerende ser sig tvunget til at tage hurtige lån (kviklån) som f.eks. disse her: http://quick-laan.dk hvor renterne er noget over det vi kender som markedsvilkår! Hvis man som studerende først begynder at bevæge sig ned at denne vej, så kan der være lang vej tilbage.
  Hvis vi skal bevare Danmark som en uddannelses nation, hvor vi giver de studerende gode muligheder for at forsøge sig selv under en uddannelse, så sørg for at reglerne for SU støtte matcher et niveau, der sikrer rimelige levevilkår for de studerende.

 • Anmeld

  Kim Jørgensen · I arbejde

  Drop de dyre lån

  Jeg har aldrig brudt mig om ideen om SU-lån. Man skal ikke tvinge studerende til at gældsætte sig selv INDEN de kan tjene penge til at leve for.
  Læs mere om min mening på https://mrfinans.dk/

 • Anmeld

  Søren Hansen · Journalist

  Den norske model er god

  Jeg er generelt meget uenig i dette indlæg. Som udgangspunkt syntes jeg, at SU-systemet er helt forkert skruet sammen, som det er nu, og sender helt forkerte signaler.

  Som det er i øjeblikket, kan du få SU, blot ved at starte på en SU-berrettiget uddannelse. Men du er ikke forpligtet til at færdiggøre uddannelsen og der er generelt ingen kontrol med, om du overhovedet dukker op til undervisningen, hvilket dermed betyder, at rigtig mange udnytter og bruger SU-systemet som en sovepude.

  Her syntes jeg, at den norske "performance-baserede" model er langt bedre, da du i realiteten låner pengene, indtil du har færdiggjort uddannelsen, og først ved endt uddannelse får du pengene.

 • Anmeld

  Fie K. · Studerende

  Det er ikke trygt med lån fra starten

  Jeg er selv studerende, og den anden dag sad jeg sammen med en af mine medstuderende, som skal studere rigtig meget for at kunne følge med.

  Det vil sige, at hun ikke har tid til et job ved siden af, hvis hun skal kunne bestå. Hun viste mig en låneside med forbrugslån og kviklån ved navn http://trygt.dk/, hvor hun havde tænkt sig at låne penge.

  Jeg blev ærlig talt lidt rystet over renterne på disse online lån, men jeg kan godt forså, at hun er i et dilemma. Hendes forældre har ingen penge, de kan låne hende, så hun bliver måske tvunget til at optage lånet.

  Bevar nu SU'en for de studerendes skyld.

 • Anmeld

  Knud Ingardson · Pensionist

  Lån penge eller drop uddannelsen

  Nu laver staten SU-systemet om til et låneystem, så de kære studerende starter deres karriere med en gæld i bagagen. Jeg har brugt årevis på at lære mine børn, at de ikke skal låne penge, med mindre det er strengt nødvendigt. Staten lærer nu mine børn, at de skal låne penge for at kunne få sig en uddannelse! Jeg skrevet om problematikken her: http://hadstenbank.dk/

  Det er ok, at man skal betale for at få sig en uddannelse, men det gør vi altså også så rigeligt gennem skyhøje skatter og afgifter....

 • Anmeld

  Mads Hvidberg · Studerende

  SU´en burde være højere

  Det er fuldt forståeligt, at der skal laves nogle ting om for at få de årlige finansbudgetter til at hænge sammen. Den seneste debat omkring begrænsning på uddannelsesfrihed, hvormed du som studerende ikke ville kunne tage en uddannelse med SU på samme niveau, var for at spare penge.

  De penge skulle bruges ti dagpengesystemet.

  At begrænse uddannelse og fjerne det økonomiske grundlag for at studere er dog temmelig tåbeligt i min optik. Alle meningsdannere, eksperter og politikere advokerer jo for, at vi skal basere vores samfundsøkonomi på viden og innovation.

  Burde vi så ikke egentlig hæve SU´en for at skabe endnu bedre muligheder for uddannelse, fremfor at tvinge studerende til at tage kviklån med høje renter som vist her: https://moneybanker.com/dk/.

  Lad os investere i fremtiden og skabe de bedste betingelser for Danmarks fremtid.

 • Anmeld

  Mathias Bundgaard · Studerende

  Intet er sort/hvidt

  Intet er sort/hvidt, og jeg finder både indlægget og tidligere kommentarer yderst relevante i diskussionen.

  Det altoverskyggende for mig er dog, at med fjernelse af SU´en og lån som erstatningen forringer muligheden for at studere for de dårlig stillede i samfundet.

  Et tænkt eksempel: Du bor i en middelklasse familie i Udkantsdanmark, har netop afsluttet din gymnasiale uddannelse, hvorfor du gerne vil studere videre på bachelorniveau. Alle uddannelserne skal du flytte for, og en husleje i Århus, Kbh eller Aalborg samt udgifter til mad, skolebøger o.l. virker afskrækkende.

  Du har ikke den store opsparing, eftersom dine forældre ikke har kunne lægge fra til dig, og dit eget fritidsjob i gymnasietiden holder måske kun 1-2 semestre. Uden SU skal du låne fra semester 3-6, hvilket giver en stor samlet gæld. Denne vil du kunne tilbagebetale efter end uddannelse, vel at mærke hvis du er blandt de heldige som får job. Dimittendledigheden er høj inden for alle brancher, vel kun med undtagelse af ingeniørerhvervet.

  Du skal så starte med at betale lånet af ét år efter endt uddannelse, samtidig med at du kæmper for at bide dig fast på arbejdsmarkedet. Det kan slå bunden ud af økonomien.

  Vi skal nødig skabe flere af disse tilfælde: http://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/art5779076/Han-l%C3%A5nte-290.000-kroner-og-har-betalt-en-million-tilbage-men-skylder-en-mere

  Mvh
  Mathias - https://justmoney.dk/

 • Anmeld

  Kristian · CEO

  100% enig

  Mathias er spot-on der.
  Helt enig.

  Mvh.
  Kristian
  http://afbetalt.dk/

 • Anmeld

  Rie · Bogholder

  Lån penge til studerende er slet ikke i orden!

  Jeg synes, at det er forrykt, at man et eller andet sted tvinger de studerende til at låne penge for at komme igennem deres studier. En rigtig stor del af de færdiguddannede vil altså komme ud på den anden side med lån i bagagen.

  Én ting er, at det er hårdt nok i sig selv at skulle finde jo, når man er færdig med skolen og oftest ingen erfaring har. Nu skal man både kæmpe med det, samtidig med, at man skal kæmpe med en gæld.

  Flere lånesider er allerede begyndt at tilbyde lån til studerende, som denne side med lån: https://trygt.dk/ Det er da fint, at de tilbyder lån til studerende, men jeg så hellere, at lånene var gratis og rentefrie de første 5 år, efter de studerende er færdige med skolen.

 • Anmeld

  kristina · Jurist

  Man kan da ikke tilbyde kviklån til studerende

  Altså, jeg ved snart ikke, hvor verden er på vej hen. Hvordan kan man overhovedet bare tænke tanken, at fjerne SU'en og så lade de studernede optage denne slags kviklån...

  Jeg har et godt job i dag, fordi jeg fik SU alle de 8 år, hvor jeg gik på universitet. Jeg kunne da ikke drømme om at tage et kviklån, om det så var et gratis kviklån.

  Jeg bliver skrækslagen, når jeg hører noget med; lån nu og betal tilbage senere, som de fleste lånesider skriver: http://kviklaan-info.dk/sms/

  Nej tak, siger jeg bare - lad os da beholde det gamle SU-system.

 • Anmeld

  Finn H. · Ingeniør

  Lån til studerende er ikke vejen frem, og sådan er det bare!

  Det er så meningsløst at sende unge mennesker ud i gæld, før de overhovedet har fundet sig et arbejde. Kig bare på deltagerne i Luksusfælden på TV3, som har taget det ene online lån efter det andet og ikke aner, hvordan de skal få rettet op på deres økonomi.

  Online lån uden sikkerhed er det værste, man kan forestille sig, da renterne er skyhøje, se bare her: https://xn--lnbank-iua.dk/uden-sikkerhed/ - er det sådan nogle lån, vore politikere vil have, at de studerende skal tage?

 • Anmeld

  Mads Pilgrav · Ingeniør

  Super enig med Mathias!

  Mathias har ret, det er så forkert at man som SU studerende skal ud at finde et kviklån. Der er det nu meget godt vi har SU lånet.

  Jeg har det ikke godt når jeg ser at sider som https://laanweb.dk/hurtig-laan/ skriver at man kan få lån så hurtigt. Det lokker de unge, og det er en dårlig ide.

 • Anmeld

  Morten Jensen · Marketing Assistant

  Husk at se nuancerne.

  Jeg er uden tvivl enig i mange af vurderingerne som Yasmin kommer med i dette indlæg. En reel afskaffelse vil desværre have mange negative konsekvenser for den del af befolkningen, som ikke kommer fra akademiske hjem, og måske ikke har en lige så naturlig tilgang til 'omhu' med økonomien - som så muliggør at man kan låne penge.

  Det er selvfølgelig en lidt grov generalisering, men det er jo umiddelbart sådan at det er i den virkelige verden. Der findes allerede mange samfundsborgere, en meget stor del af disse voksne mennesker, som kommer i klemmer ved ikke at udvise omhu, med forbrugslån på sider som https://xn--billigeforbrugsln-orb.dk/kviklan og de tidligere henviste i kommentarbjælken. Men fra at tale om disse som regel meget dyre lån, og så til at forme en generalisering om at de meget lukrative SU-lån skulle være enden for ens privatøkonomi resten af livet, synes jeg er at overdrive faren ved disse lån.

  Fidusen med et SU-lån er jo netop at man ikke afbetaler under selve uddannelsen, og at det er meget lave rentesatser og en overskuelig afbetalingsordning som der er tale om, når man har afsluttet uddannelsen. Det er trods alt ikke at "tage penge ud af vores budgetter, når de er strammest, for at give os flere penge, når vi har mest." Tværtimod begynder man at afdrage på gælden når man har mulighed for at finde fast arbejde, og ikke under uddannelsen. Kan læse mig frem til på http://www.su.dk/su-laan/tilbagebetaling-af-dit-su-laan/ at det faktisk først er 1,5 år efter endt uddannelse, at man begynder at afdrage på gælden!

  Desuden mener jeg helt grundlæggende at SU'en ikke bør være ens eneste indtægtskilde. Det er muligt at have et job ved siden af både bachelor- og kandidatudannelse, modsat hvad mange kommende akademikere vil påstå. At søge studierelevante jobs er alfa omega i denne mangeårige uddannelsesperiode.

  Summa Summarum:
  SU'en skal ikke væk, men jeg synes det er på sin plads at der skabes attraktive SU-lån, som kan supplere indtægten fra SU'en. - Ja og at man selvfølgelig også tager et arbejde under uddannelsen.

  Sidst men ikke mindst - husk at KBH ikke er det eneste sted i landet man kan læse på Universitet. Ihvertfald ikke hvis man vil undgå at ens husleje æder hele ens indkomst.

 • Anmeld

  Signe · Pædagog

  Rørende enig

  Det er den værste start de unge kan få på livet hvis de vælter sig ud i kviklån eller andre forbrugslån, se bare på en side som denne: https://superkredit.net/ Det jo helt vildt så mange låneudbydere der findes efterhånden!

 • Anmeld

  Josefine H. · Terapeut

  Verden er af lave, og det går kun én vej!

  Jeg kan kun sige én ting, og det er, at verden er af lave. Hvor er vi henne, hvis systemet tvinger unge mennesker til at gældsætte sig med dyre kviklån og andre former for lån?

  Jeg blev heldigvis færdig med mine studier for et par år siden, og jeg er da utrolig taknemmelig for, at jeg ikke står med en stor gæld den dag i dag. Renterne på kviklån er jo ikke ligefrem lave, se her: https://www.raadompenge.dk/kviklaan

  Alle de skattekroner som de fleste af os går og betaler, burde de ikke netop gå til sådanne formål, eller hvorfor er det, at vi betaler så meget i skat?

 • Anmeld

  Jette · Pædagog

  Unge mennesker skal ikke låne penge!

  Altså hvad er dette skønne land kommet til, nu hvor vi opfordrer de unge mennesker til at låne penge! Det skriger jo til himlen, at voksne og ansvarsfulde politikere bare kan tænke tanken!

  Jeg har set utallige klip af Luksusfælden, hvor de unge mennesker har begravet sig selv i dyre kviklån og andre hurtig lån, som disse: https://xn--penge-ln-g0a.nu/

  Jeg tager mig til hovedet og har virkelig ondt af disse mennesker. Men nu ser det ud til, at der kommer endnu flere til, som ender med at tage lån på nettet...

  Jeg håber virkelig, at der er nogen voksen til stede inde i Folketinget, som kan få stoppet dette vanvid!

 • Anmeld

  Ritta Sivers · Controller

  Hold da op, hvor er det en god ide!

  Hvilken tosse på Christiansborg er kommet på noget så dumt, som at lade de studerende optage forbrugslån? Altså hallo, hvad er det for noget det hele!

  Hvad blev der af det gode gamle SU-system, som jo har fungeret så godt i så mange år. Vi skal da ikke have de studerende til at tage lån som disse, som jeg ikke ligefrem er billige: https://xn--forbrugsln-billige-dub.dk/billige-laan-til-studerende/

  Stop nu det her cirkus, tak!

 • Anmeld

  Dorit · Arbejdsløs

  Ikke særligt gennemtænkt med lån under uddannelse

  Ja, lad os da endelig give de unge studerende en god start på livet ved at presse dem ud på lånemarkedet!

  Jeg kommer mere og mere tvivl om, hvad de mange skattekroner går til... Hvis ikke de blandt andet skal gå til gratis uddannelse, så ved jeg ikke!

  De studerendes indtægt skal ikke komme fra lån, men fra staten, læs mere her: https://xn--lne-penge-52a.nu/sms-laan/

 • Anmeld

  Tove og Torben · Pædaog

  Det er helt tosset med disse lån

  Hvad tænker de dog på! Nej, selvfølgelig skal de unge ikke ud at optage kviklån og andre former for forbrugslån. Vi betaler en høj skat for at de unge kan få en god og gratis uddannelse, og det skal der ikke ændres på.

  Bibehold det gamle SU-system, så de unge mennesker slipper for kviklån, som disse: https://xn--billige-kvikln-xib.dk/

  Det er uanstændigt, og det bør ikke finde sted.

  Venlig hilsen Tove og Torben

 • Anmeld

  Dorit · Pensionist

  Ja, nu må det heller ikke være gratis at studere i DK!

  Det er jo helt vildt, hvis dette forslag bliver gennemført. Uddannelse i DK SKAL altid være gratis for de unge mennesker, da de er vores fremtid og skal lede landet engang.

  Det dur jo ikke, at de efter endt uddannelse står med lån og renter og gebyrer i lange baner. Det er jo ikke ligefrem gratis at låne penge, som I kan se her: https://xn--smart-ln-g0a.dk/gratis-laan-30-dage/

  Kære politikere, tænk jer nu godt om!

 • Anmeld

  Nathalie Steffensen · BA Matematik

  Godt det ikke skete

  Har først set artiklen nu, så blev lige taget tilbage til dengang debatten stod på. Mange var virkelig urolige, og det er rart at det ikke kom igennem. Det er faktisk en sand lettelse. Jeg er meget enig i artiklen, ærgerligt jeg førstg stødte på den nu. Men godt skriv! http://sparexperten.dk

 • Anmeld

  Jytte Sejlersen · Økonom

  Det er jo ikke ligefrem gratis at låne penge!

  Der er ikke råd til at give de ældre en anstændig pleje, og nu skal de unge også straffes. Hvor er vi henne, når vi bevidst lader de unge optage lån, så de kan gennemføre deres studier?

  Jeg læste i Berlingske den anden dag, at flere og flere unge mennesker optager lån på nettet, https://xn--ln-gratis-52a.dk/. Det er da bestemt ikke gratis, og de unge ved ikke, at det kan have stor indflydelse på deres fremtid.

 • Anmeld

  Henny Magdedahl · Pensionist

  Min børn skulle ikke låne penge i deres studietid

  Jeg bliver ikke nemt forarget, men det er jeg nu. Begge mine børn blev færdige med at studere for flere år siden, men jeg kan stadig huske, hvor vigtig SU'en var.

  SU'en gjort således, at de kunne koncentrere sig 100% om deres studier. Ingen af mine børn havde studiejobs på grund af den kære SU. Nu vil politikerne tvinge de unge ud på lånemarkedet, fordi de ændrer på det gode gamle SU-system.

  Hvor er vi henne, hvis unge studerende skal låne penge for at komme igennem studierne. Jeg har lige siddet og lavet lidt research på online lån, og det er altså lidt skræmmende: https://xn--ln-weekend-15a.dk/. Se lige renterne - jeg er målløs!

 • Anmeld

  Benny

  Galimatias at tvinge folk ud i kviklån

  Jeg er super glad for vores nuværende system, men hvorfor vil man tvinge folk ud i at tage lån? Jeg fandt f.eks. denne oversigt over kviklån: https://xn--kviklnoversigt-pib.dk/. Her kan man finde kviklån med en ÅOP på over 750%. Hvordan vil man sikre sig at det ikke er sådanne lån, som folk ender ud med at tage?

 • Anmeld

  Conni Larusen · Pensionist

  Nej, unge studerende skal ikke låne penge til uddannelse!

  Jeg har efterhånden en del år på bagen, og jeg må sige, at alting går i den forkerte retning!

  Unge mennesker er vores fremtid, og nu tvinger vi dem nærmest til at starte deres voksne tilværelse med at låne penge.

  Vi har altid været et forbillede for andre lande, idet at uddannelse i Danmark har været gratis. Nu skal de studerende til at låne penge for at få en uddannelse. Og renterne er ikke lige frem lave, som I kan se her: https://xn--weekend-ln-95a.dk/ Det er da ikke lån, vi vil have vores unge til at optage....

 • Anmeld

  Josefine Scniller · Økonom

  Lån og unge mennesker hører ikke sammen!

  Efterhånden skal der meget til, før jeg kan blive forarget, men det er alligevel lykkes denne gang! Hvad tænker man på, når man vil have unge mennesker til at låne penge?

  Hvorfor betaler vi al den skat, hvis vi alligevel skal betale for alverdens udgifter ved siden? Nej, nej og atter nej, unge studerende skal ikke låne penge, de skal have SU. I øvrigt er lånene jo ikke ligefrem gratis, https://www.broker-laan.dk/gratis-laan/

 • Anmeld

  Karen Henningsen · Socialrådgiver

  Nej tak til lån!

  Min datter tog et lån, blot for at købe ting til hjemmet på https://detmodernehjem.dk/ . Det kan simpelthen ikke passe at de unge ikke lærer at forstå alvoren i penge. Men med det sagt, er en af de stolte ting vi har i Danmark da netop gratis uddannelse. Så det er helt uhørt, hvis de unge nu skal til og betale. Så forstår jeg ikke hvorfor vi betaler så meget i SKAT.

 • Anmeld

  Kristian Rørbye · CEO

  Lad det være op til den enkelte

  Har selv været på SU og haft SU lån, hvilket jeg var rigtig glad for.
  Synes dog det burde være op til den enkelte hvor vidt man har lyst til at kunne optage et andet lån ved siden af SU lånet.

  Mange kviklån har en alt for høj rente, ja, men der findes også sider, hvor man kan sortere efter laveste rente som her: https://kviklaan.nu/kviklaan/ på den måde, kan man tage de billige af dem - der findes også nogen hvor man kan låne gratis i 30 dage, uden nogen form for rente: https://kviklaan.nu/laan-penge-gratis/

  Mvh.

 • Anmeld

  Jens Pedersen

  SU skal tilbagebetales som et lån

  Jeg faldt lige over dette indlæg, og hold da op hvor er jeg uenig med mange af de ting som fremlægges heri.

  For det første, så mener jeg i forvejen at man låner når man er på SU. Det mener jeg fordi man "får" en ydelse fra staten. Men dette er jo ikke gratis. Senere i livet vil man skulle tilbagebetale sin SU via skatter. Derved fungerer SU allerede delvis som et lån.

  Jeg er helt med på, at det specielt for studerende ikke er smart, at tage nogle af de mange nye og hurtige lån på nettet, som eksempelvis er at finde på sider som denne: https://quicklån.nu/nye-lån-på-nettet/ - men har de studerende lyst til det, så bør de have friheden til det.

  Ser man derimod på SU-lån, så er de jo ikke så vanvittig dyre når det kommer til stykket.

  Det jeg egentlig prøver at sige med denne kommentar er at det måske kunne gavne, hvis den danske befolkning ikke anså ting fra staten som noget man får, men derimod som noget man låner. For i sidste ende, så skal der jo tilbagebetales.

 • Anmeld

  Emilie W.

  Gode pointer omkring SU og lån

  Jeg mener at artiklen rejser nogle rigtig gode pointer.

  Selvom en del af de ovenstående kommentarer går på at studerende bør have friheden til selv at tage et quicklån fra sider som eksempelvis https://xn--quickln-jxa.nu/ så vil jeg alligevel erklære mig uenig i dette. I den alder, som mange studerer i, har de studerende nemlig endnu ikke forståelsen for konsekvenserne af at tage et quicklån. Derfor mener jeg også at det er vigtigt at der kommer mere regulering på netop dette område.

  For at tage fokus mere tilbage på indholdet af artiklen, så vil jeg også mene at det vil være en dum idé at lade de studerende skulle tage lån til at forsørge dem selv - det lyder i hvertfald som opskriften på endnu flere afsnit af Luksusfælden.