Debat

DTU-rektor: Hjælp universiteterne med at hjælpe virksomhederne

DEBAT: Universiteterne kan trække små- og mellemstore virksomheder med i Horizon 2020-kapløbet. Husk derfor at styrke universiteterne i den nationale indsats, skriver Anders Overgaard Bjarklev, rektor på DTU.

"Der skal investeres meget tid og en del flybilletter til Bruxelles, for at vi er til stede i de netværk, hvor vi kan møde mulige samarbejdspartnere, som vi i fælleskab kan trække penge ud af Horizon 2020 med," skriver Anders Overgaard Bjarklev, rektor på DTU.<br><br>
"Der skal investeres meget tid og en del flybilletter til Bruxelles, for at vi er til stede i de netværk, hvor vi kan møde mulige samarbejdspartnere, som vi i fælleskab kan trække penge ud af Horizon 2020 med," skriver Anders Overgaard Bjarklev, rektor på DTU.

Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Overgaard Bjarklev

Rektor, Danmarks Tekniske Universitet

To tredjedele af de midler, som Danmark fik hjemtaget i første runde af Horizon 2020, EU’s forsknings- og innovationsprogram, er hentet hjem af universiteterne. Det kan man undre sig over, fordi Horizon 2020 i langt højere grad er industridreven end tidligere EU-forskningsprogrammer. Programmet har meget større fokus på markedsnær forskning og innovation, hvilket er virksomhedernes hjemmebane.

Brug universiteterne som spydspids
Danmark skal blive bedre til at udnytte det gode samarbejde mellem danske virksomheder og vidensinstitutioner og bringe den videre i en europæisk sammenhæng. Med afsæt i det eksisterende samarbejde kan Danmark benytte universiteterne som spydspids, der baner vejen og trækker virksomhederne med ind i kampen om Horizon 2020-pengene. Derfor skal Danmark også huske at styrke universiteterne i den nationale indsats for større hjemtag. Det kan eksempelvis være ved at udlodde flere midler til fagspecifikke netværk enten i en lokal eller en national kontekst. De skal bruges til at hale de små og mellemstore virksomheder ind i EU-projekterne. De store virksomheder skal nok klare sig, men der ligger en udfordring i at opbygge en international orientering og strategi i de mellemstore virksomheder.

Store partnerskaber kræver tid
Danmark kan få del i Horizon 2020-midlerne ved at indgå i de store, europæiske partnerskaber. Men der skal investeres meget tid og en del flybilletter til Bruxelles, for at vi er til stede i de netværk, hvor vi kan møde mulige samarbejdspartnere, som vi i fælleskab kan trække penge ud af Horizon 2020 med. Tilstedeværelsen i Bruxelles er nødvendig – både fra individuel side og fra lokal, regional og national side.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Det lange seje træk
På DTU har vi investeret i to repræsentationer i EU, som arbejder aktivt for at få vores interesser repræsenteret, og som hjælper os med at få talt udvalgte forskningsområder ind i Horizon 2020-programmet.

Således lykkedes det i starten af 2015 at lande 150 millioner kroner af Horizon-midlerne til det DTU-ledede Compare-projekt. Projektet handler om forskning i global bekæmpelse af infektionssygdomme og omfatter 28 europæiske partnere. Bevillingen fik vi landet efter fire års benarbejde i Bruxelles.

Med afsæt i det eksisterende samarbejde kan Danmark benytte universiteterne som spydspids, der baner vejen og trækker virksomhederne med ind i kampen om Horizon 2020-pengene. Derfor skal Danmark også huske at styrke universiteterne i den nationale indsats for større hjemtag.


Anders Overgaard Bjarklev
Rektor, Danmarks Tekniske Universitet

Den lader jeg lige stå et øjeblik.

Der er virkelig tale om det lange seje træk.

Vi ses ved gaten
Der er ingen tvivl om, at det er en fælles opgave for virksomheder, forskningsinstitutioner og danske myndigheder at hive de Horizon 2020-midler hjem, som tilkommer Danmark.

Og rejseafregning er blevet en vigtig kompetence blandt vores forskere, som også skal rejse til Bruxelles oftere. Men det kunne være umådeligt hyggeligt og givtigt at følges med flere danske virksomheder på flyrejsen.

Vi ses ved gaten!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Overgaard Bjarklev

Rektor, DTU
elektronikingeniør (DTU 1985), ph.d. (DTU 1988), dr.techn. (DTU 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024