Eksperter raser over øl-konference

ØL: Sundhedsstyrelsen raser over en konference, hvor øl fremhæves som sundt. Den kendte ernæringsforsker Arne Astrup leder konferencen, og det undrer eksperter sig over.
Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedsstyrelsen og to sundhedseksperter retter en hård kritik mod Bryggeriforeningen og Københavns Universitets kommende konference om positive sundhedseffekter ved øl.

I indbydelsen til konferencen fremhæves det, at øl kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme og har andre positive helbredseffekter.

Sundhedsstyrelsen mener, at konferencen skader kampen mod mange danskeres overforbrug af øl og andre alkoholiske drikke.

"Sundhedsstyrelsens oplysningsarbejde om alkohol har længe måttet bekæmpe den myte, at rødvin er sundt. Det gør ikke oplysning om alkohol lettere, at øl nu også lanceres som sundt,"
siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Kit Broholm.

Fakta

Bryggeriforeningens invitation til seminar 

Øl har en række positive effekter for helbredet, når det nydes med måde. Øl kan blandt andet medvirke til at reducere risikoen for hjertekarsygdomme. Alkoholen er en del af forklaringen.

Men derudover indeholder øl en række komponenter, blandt andet humle, der har positive helbredsmæssige effekter.

Det er temaet for et seminar arrangeret af Bryggeriforeningen i samarbejde med det Biovidenskabelige fakultet ved Københavns Universitet.

På mødet vil en række forskere, blandt andet fra Københavns Universitet, holde oplæg om forskningsresultater der påviser sunde effekter ved et lavt forbrug af øl. Den kendte læge og ernæringsforsker fra Københavns Universitet, Arne Astrup, skal lede konferencen.

Styrelse: Det er misvisende
Selvom Bryggeriforeningen nævner, at øl skal drikkes med måde, er Sundhedsstyrelsen kritisk.

"Det er misvisende at tale om et organisk opløsningsmiddel og et kræftfremkaldende stof som sundt. Det er helt afgørende, hvordan man omtaler et produkt som alkohol. Når alkohol lanceres som et sundt brand, fungerer det som legitimation for de mennesker, der har et for højt alkoholforbrug, men som ikke har lyst til at ændre på det," siger Kit Broholm.

Ulrik Becker er overlæge på Hvidovre Hospital. Han har i mange år forsket i alkoholmisbrug. Også han mener, at konferencen har et skadeligt fokus.

"Jeg er ikke særlig begejstret for konferencens sammenkobling af øl og sundhed i et samfund, hvor hovedproblemet er, at vi som befolkning drikker mindst dobbelt så meget, som vi burde. Det kedelige er, at der ikke på samme konference bliver talt om de 800.000 danskere, der har et risikabelt alkoholforbrug", siger Ulrik Becker og fortsætter:

"Der er det helt legitimt at diskutere videnskabelige resultater. Det kunne jeg selv finde på i relation til for eksempel alkohols gavnlige effekter på hjertekarsygdomme. Men jeg ville selvfølgelig ikke gøre det på et møde, der er arrangeret af alkoholindustrien. De vil utvivlsomt misbruge et sådant møde. Bryggerierne er jo sat i verden for at sælge så meget øl som muligt," siger Ulrik Becker.

Forsker forstår ikke Astrup
Han frygter, at viden om de positive effekter ved øl vil blive misbrugt, så danskere, der drikker for meget, beroliger sig med, at øl er sundt.

Formanden for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk, deler styrelsens og Ulrik Beckers kritik af konferencens fokus. Han undrer sig også over, at Arne Astrup, som er læge og forsker på et offentligt universitet, bidrager til konferencen.

"Det største folkesundhedsmæssige problem hvad angår alkohol og dermed øl, er ikke, at vi drikker for få, men for mange øl. Grundlæggende undrer jeg mig over, at Arne Astrup som læge og forsker på et offentligt universitet vælger at bruge tid og ressourcer på snævert at fokusere på positive sundhedseffekter ved øl," siger Morten Grønbæk.

Hjerteforeningen, der bruger mange penge på at informere danskerne om, hvordan de kan ungå hjertesydomme, skyder også efter konferencen.

"Vi tager afstand fra arrangementet, der umiddelbart lancerer øl som gavnligt for hjertekarsundheden. Forbrug af alkohol er generelt en af de risikofaktorer, der medfører udvikling af alvorlige sygdomme som hjertekarsygdomme og kræft. Øl er som anden alkohol et nydelsesmiddel og skal indtages i begrænsede mængder og ikke for at gavne sundheden," siger sundhedschef i Hjerteforeningen, Charlotte Kira Kimby.

Bryggeriforening: Det er ikke reklame 
Hos Bryggeriforeningen afviser man, at konferencen kan være med til at legitimere de mange danskeres overforbrug af blandt andet øl og dermed alkohol.
 
"Vi regner med, at konferencen vil vise, at sundhedseffekterne kun opnås ved et moderat forbrug. Vi er i øvrigt super loyale over for Sundhedsstyrelsens genstands-anbefalinger," siger direktør i Bryggeriforeningen, Niels Hald.
 
Bryggeriernes interesse i konferencen er ikke reklame, men at få fremlagt viden om de positive sundhedseffekter ved øl, fastslår Niels Hald.
 
"Der er en masse myter omkring øl. Det vil vi gerne gøre noget ved. Vi vil gerne have fremlagt den forskning, der ligger på området. Den viser blandt andet, at moderat forbrug kan have en positiv effekt på hjertekarsygdomme, diabetes og demens. Det er ikke os, der fremlægger det til konferencen, men forskerne," siger Niels Hald.

Arne Astrup mener heller ikke, der er noget at komme efter.

"Konferencen tager netop udgangspunkt i et moderat indtag af øl - som ikke overstiger det indtag, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. For mig er det afgørende, at budskaberne er videnskabeligt funderede og afbalancerede. Der vil i høj grad blive lagt vægt på, at kommer man op over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser, så kan der være alvorlige skadevirkninger, skriver Arne Astrup i et svar til Altinget om konferencen.

Astrup vil ikke skjule politisk ukorrekt viden
Han er ved flere lejligheder blevet beskyldt for at være gået industriens ærinde. Han peger på, at man på Københavns Universitet lægger stor vægt på samarbejde med industrien.

"Og jeg understreger kraftigt, at der er skadelige effekter ved et overforbrug af øl. Men jeg føler en stærk forpligtigelse til at afdække ny viden - også når området ikke er politisk korrekt som i dette tilfælde. Det kan da ikke være rigtigt, at det ikke er okay at drøfte positive virkninger af øl," skriver Arne Astrup blandt andet.

Arne Astrup har på forhånd frabedt sig at få et honorar for sin medvirken på konferencen.

Konferencen er finansieret af Bryggeriforeningen,* men bliver holdt  på Københavns Biovidenskabelige Fakultet. Konferencen finder sted den 8. maj.

* Rettelse. Vi skrev, at konferencen er finansieret af Københavns Universitet. Det er ikke korrekt. Bryggeriforeningen betaler for afholdelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne Astrup

Institutleder, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Uni., programdirektør i Novo Nordisk Fonden, professor, dr.med
cand.med. (Københavns Uni. 1982), dr.med. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00