EL: Virksomheder skal udlevere placebo til forskere

MEDICIN: Hvis uafhængige forskere ønsker placebo-medicin til forskning i bestemte lægemidler, skal virksomhederne om nødvendig tvinges til det, mener EL.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vi bliver nødt til at lovgive, så medicinalvirksomheder tvinges til at udlevere placebomedicinen til uvildige forskningsprojekter.

Stine Brix
Sundhedsordfører (EL)
Sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) må på banen. Det er reaktionen fra Enhedslisten oven på en artikel bragt i Information fredag (se linkboks). Her kan man læse, at blandt andet Novo Nordisk har nægtet en forskergruppe adgang til placebomedicin i deres undersøgelse af, om Novo Nordisk-præparatet Victoza havde en gavnlig effekt på psoriasis og overvægt. Andre virksomheder har ifølge avisen gjort det samme.

Enhedslistens sundhedsordfører kræver handling.

"Jeg er ærlig talt rystet over, at medicinalindustrien på denne måde blokerer for uafhængig forskning. Det er jo i samfundets interesse, at vi får kendskab til eksempelvis alvorlige bivirkninger," skriver Stine Brix i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Vi bliver nødt til at lovgive, så medicinalvirksomheder tvinges til at udlevere placebomedicinen til uvildige forskningsprojekter."

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00