Ellen Trane: Nordisk Cochrane Center skal granskes

COCHRANE: Sundhedsministeren undrer sig over, at Nordisk Cochrane Center ikke er blevet evalueret i de 25 år, det har eksisteret. "Det er ikke sådan, vi plejer at uddele midler," siger hun. Rigshospitalet afviser at skulle vurdere Peter Gøtzsches virke som leder af centret.

Fremtiden for Nordisk Cochrane Center er usikker, efter centrets leder, professor Peter Gøtzsche, i sidste uge blev ekskluderet af det internationale forskernetværk, han selv var med til at skabe. 

Oveni det er også centrets hovedfinansiering i spil, idet sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har iværksat en evaluering af centret:

"Vi har for en måneds tid siden sat en evaluering i gang, og vi har også holdt møde med Peter Gøtzsche og orienteret ham," siger Ellen Trane Nørby til Altinget.

Ifølge finanslovsforslaget for 2019 er der tale om en årlig bevilling på 18 millioner kroner til centret. 

Hvad er baggrunden for evalueringen?

"Jamen, til oktober har centret sådan set eksisteret i 25 år, og det har været på finansloven alle årene, uden at der nogensinde er foretaget en evaluering. Og det er jo ikke normalt sådan, vi plejer at uddele midler på sundhedsområdet," siger Ellen Trane Nørby.

Det var tirsdag ikke muligt at få oplyst, hvornår evalueringen er berammet til at blive afsluttet.

Rigshospitalet melder hus forbi
Da Peter Gøtzsche i 1993 etablerede Nordisk Cochrane Center, blev det lagt under Rigshospitalet, fordi han var ansat på hospitalet.

Centret hører stadig administrativt under Rigshospitalet, der sørger for lønudbetaling, håndtering af personalesager og for at stille lokaler til rådighed.

Derimod har Rigshospitalet ikke noget ansvar for centrets forskning, vurderer hospitalsdirektør for Rigshospitalet, Per Christiansen.

Han skriver tirsdag på Twitter, at Rigshospitalet fortolker deres ansvar i forhold til Gøtzsches virke sådan her: 

"Hvis man misligholder de personalepolitiske retningslinier eller laver ulovlige økonomiske dispositioner, kan vi gribe ind. Vi kan ikke agere i forhold til det faglige, der er man uafhængig."

En absurd situation
Gøtzsche er stadig leder af Nordisk Cochrane Center, forsikrede han tirsdag i en artikel i Ugeskriftet.dk, hvor han beskriver  situationen som absurd:

”Jeg har for eksempel en række ansatte, som er med i Cochrane. Og jeg er fortsat leder af centret," udtaler han.

Centrets vicedirektør, Karsten Juhl Jørgensen, forventer ikke en afklaring, før det internationale Cochrane-samarbejdes stormøde i Edingburgh slutter torsdag:

”Men det er klart, at vi må have en afklaring af Peters rolle internt inden for kort tid," siger han til Ugeskriftet.

,

Forrige artikel DF lancerer handicap-udspil på uddannelsesområdet DF lancerer handicap-udspil på uddannelsesområdet Næste artikel Camilla Gregersen genvalgt som DM-formand Camilla Gregersen genvalgt som DM-formand
 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Kæmpe tilhænger af uafhængig og kompromisløs forskning uden indblanden fra medicinaindustrien

  Of course....

  Ellen Trane Nørby har aktier i Novo og Coloplast. Hun har allerede gentagne gange demonstreret sin lydhørhed overfor industriens ønsker. Og jeg vil meget gerne se kandidat- og partikasse bidrag, og kalenderen over lobbyistmøder, VL-møder etc. for Ellen Trane Nørby

  Cochrane bestilte selv en uafhængig advokatgennemgang af Gøtzsches indsats som board-member i Cochrane. Man forsynede selv advokaterne med et omfattende anklageskrift. Efter hvad der er kommet ud, blev Gøtzsche frikendt for alle anklager - ganske som han altid bliver, når nogen ved luskede midler forsøger at blive af med ham. Der er ikke noget at komme efter.

  Nordisk Cochrane Center er patienternes og borgernes advokater overfor en lyssky og korrumperet branche. de er den lille dreng i "kejserens nye klæder" - med medicinalbranchen som kejseren. og de er ligeså kompromisløse overfor egne rækker som overfor korrupt industriforskning.

  Det er netop derfor, vi alle sammen burde være dem dybt taknemmelige, og netop derfor de i industriens og ministerens øjne skal slagtes - fordi de ikke lader sig købe, styre, koste rundt med.

  Og det er netop derfor, det for befolkningen og samfundet er bydende nødvendigt, at de bevares. hvis de slagtes, bliver vi alle reducerede til forsvarsløse forsøgsdyr for industrien. Læs den fulde og grimme historie om, hvordan man forsøger at lukke munden på Gøtzsche:
  https://blogs.bmj.com/bmjebmspotlight/2018/09/16/cochrane-a-sinking-ship/

  Andre film med fokus på råddenskaben i medicinal- og medicobranchen:
  - Netflix's nye dokumentar "The Bleeding Edge".
  - Anniken Hoels dokumentar "Course of Death: Unknown".
  - Kvinden fra Brest (bygget over en sand historie).

  Læs Gøtzsches blog:
  www.deadlymedicines.dk

  Medicinalindustrien har lange fangarme - alle steder. Læs alle de grimme eksempler på Læger uden Sponsors hjemmeside laegerudensponsor.dk

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Kæmpe tilhænger af uafhængig og kompromisløs forskning uden indblanden fra medicinaindustrien

  Rettelse til ovenstående

  - Anniken Hoels dokumentar "Course of Death: Unknown".

  Titlen er "Cause of death: Unknown"

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig datamalkeko fopr svindelagtige medicinalfirmaer...

  Måske skulle man i stedet granske EMA?

  I lyset af denne historie om groft svigt (og mulig korruption?) i EMA, forekommer det helt malplaceret at fokusere sin granskning på Cochrane Nordic, som netop arbejder indædt på at undgå den slags historier:
  https://www.bmj.com/content/362/bmj.k3948

 • Anmeld

  Steen Andersen

  Der udbedes en undersøgelsen af antallet af medinforgiftede i Danmark

  Sundhedsminister Ellen Trane bedes samtidig med ministeriets undersøgelse af Nordisk Cochrane Center få udfærdiget en undersøgelse af det stigende antal medicinforgiftede danskere.