Europa-Parlamentet presser på for større forskningsbudget

EU-MIDLER: Både EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet kræver, at EU's forskningsbudget skal være langt større. Men det er usandsynligt, da de østeuropæiske lande er imod, siger en EU-ekspert.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Der er lagt op til hårdt slagsmål om EU's nye budget. Både EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet vil flytte milliarder af euro fra landbrugsstøtte og regional udvikling til forskning.

Parlamentet har netop vedtaget et forslag om at fordoble det nuværende forskningsbudget fra cirka 50 mia. kr. om året til 100 mia. kr. om året i perioden 2014-2020. Men især de østeuropæiske medlandslande vil kæmpe hårdt imod en sådan reform.

Kun udsigt til lille løft
Derfor vil der formentlig højest komme en mindre forøgelse af forskningsbudgettet, selvom udspillene fra Parlamentet og Kommissionen lyder på noget nær en fordobling. Det vurderer professor med speciale i EU Peter Nedergaard fra Københavns Universitet,

"Det kan godt være, der kommer lidt flere penge til forskning, men slet ikke så meget, som de spiller ud med. Med den nye landbrugspolitik vil landbrugsstøtten i højere grad gå til de østeuropæiske lande, og de vil gøre alt for, at der ikke bliver rørt ved landbrugsstøtten, for de vinder ikke meget på at øge forskningsbudgettet," siger Peter Nedergaard.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00